
Klimatsmart mat på menyn under Fusion Climate Week
Att arbeta med hållbar skolmat är en viktig del i att skapa en mer hållbar framtid – både för miljön och för kommunens matgäster. Genom att göra medvetna val vill kostverksamheten främja hälsan, minska klimatpåverkan och ge både stora och små gäster värdefulla kunskaper för livet.
Bakgrunden till temaveckan
När en av kostverksamhetens chefer skickade information om Fusion Climate Week till Linda Karlehagen, utvecklare i kostverksamheten, såg hon möjligheten och tog upp förslaget under vårens matsedelsplanering. Där beslutades att Mörbylånga kommun skulle delta.
Temaveckan samlar skolor från 65 kommuner runt om i Sverige. För Mörbylånga kommun är deltagandet ett sätt att fortsätta ligga i framkant och utveckla framtidens skolmat – något kostverksamheten ser som en naturlig del av sitt uppdrag.
– Vi gör det här för att väcka nyfikenhet och visa att klimatsmart mat både kan vara god och spännande. För oss är skolmåltiden mer än bara mat – det är ett tillfälle att inspirera till hållbara val i vardagen, säger Linda Karlehagen, utvecklare i kostverksamheten.
Mat med omtanke och hållbarhet
Deltagandet i Fusion Climate Week ligger helt i linje med Mörbylånga kommuns riktlinjer för kostverksamheten, beslutade av Tekniska nämnden.
I riktlinjerna lyfts kommunens matvision fram:
Att erbjuda matgästerna en god, varierad och näringsriktig meny tillagad av bra råvaror. Maten tillagas huvudsakligen från grunden med omtanke och kärlek, där stor del av råvarorna är närproducerade, ekologiska och valda med omsorg. Kostens ledord är stolthet, passion och trivsel.
Kostverksamheten arbetar efter principen hållbart och miljösmart. Upphandlingar görs med stor omsorg och med FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030 som vägledning.
Kommunen handlar från flera lokala leverantörer för att främja det närproducerade – exempelvis ägg, potatis och kyckling från närområdet – och allt kött som serveras kommer från södra Sveriges gårdar.
Genom arbetssättet ”Ett grönare tänk” utvecklas skolmåltiderna ständigt med fokus på miljö och hälsa. Det handlar bland annat om att:
- erbjuda dagligen ett vegetariskt alternativ,
- välja rätter med mindre klimatpåverkan,
- minska matsvinnet genom mätning och uppföljning,
- samt ta tillvara på råvaror i samarbete med förskolor och pedagoger.
– Vi är stolta över vårt arbete och över att få bidra till ett mer hållbart Mörbylånga kommun – både genom maten vi serverar och genom de värderingar vi förmedlar till nästa generation, säger Linda Karlehagen.
Veckans meny
Under temaveckan bjuder skolköken på internationellt inspirerade rätter som Sticky Korean, Tacogratäng och Popcornsoppa med pumpafocaccia – recept framtagna för att vara både goda och klimatsmarta.
Varje dag lagas omkring 3 000 portioner inom skola och förskola i Mörbylånga kommun.
Skollagen slår fast att skolmåltiden är en del av skolans utbildning och har betydelse för elevers hälsa och livsstil. Sverige är, tillsammans med Finland och Estland, ett av få länder i världen som erbjuder kostnadsfri skollunch.
En del av kommunens framtidsarbete
Arbetet med hållbara skolmåltider bidrar till målen i kommunens program “De som växt upp här vill leva här”, som handlar om att skapa livskvalitet, hälsa och framtidstro.
För mer information och frågor
Jenny Petersson, Kostenheten i Mörbylånga kommun
jenny.petersson@morbylanga.se
Fast Fusion Climate Week | Orkla FoodSolutions
På bild: Jenny Petersson och Linda Karlehagen, kostenheten Mörbylånga kommun, tillsammans med kampanjmaterial för Fast Fusion Climate Week från Orkla Foods.