Till innehåll på sidan

Visselblåsarfunktion

Mörbylånga kommun har en intern rapporteringskanal, så kallad visselblåsarfunktion, dit du kan anmäla misstankar om missförhållanden i kommunen.

Syftet med Mörbylånga kommuns visselblåsarfunktion är att du anonymt ska kunna anmäla misstanke om oegentligheter och missförhållanden inom Mörbylånga kommun om du upplever att det inte är möjligt att hantera frågan öppet inom organisationen.

Läs det här innan du gör en visselblåsning

Vem kan rapportera? När ska du anmäla? Vilket skydd har du? Vad kan du förvänta dig? Det finns en hel del som är bra att känna till.

Vem kan rapportera?

Behöriga att använda funktionen är anställda och praktikanter vid Mörbylånga kommun och dess bolag (och den som söker eller sökt arbete eller praktik), samt personer som utför arbete under Mörbylånga kommuns kontroll och ledning.

Den som tidigare varit verksam hos Mörbylånga kommun kan rapportera om sådant som de fick information om under sin tid som verksamma.

Anhöriga, brukare, vårdnadshavare, patienter, kommunmedborgare med flera kan inte rapportera i de rapporteringskanaler som beskrivs och få det skydd som lagen ger. Detsamma gäller förtroendevalda.

När ska man visselblåsa?

Om du har kännedom om ett misstänkt missförhållande som är relaterat till ditt arbete och som är så allvarligt att det finns ett allmänintresse av att det utreds, då kan du använda visselblåsarkanalen.

Ofta är det bättre att prata direkt med närmaste chef eller liknande för att kunna diskutera det misstänkta missförhållandet. Men om du av någon anledning inte kan eller inte känner dig bekväm med att göra det, så kan du gå via visselblåsarkanalen. Du ska inte visselblåsa om saker som redan är allmänt kända, till exempel saker du har läst om i media om det inte är så att du har specifik information i ärendet som du har tillgång till i och med ditt arbete, som kan bidra till en eventuell utredning.

Vad menas med att det ska vara ”allmänintresse” för att vara ett visselblåsarärende?

För att visselblåsarlagen ska vara tillämplig måste det misstänkta missförhållandet beröra många, en krets som kan beskrivas som allmänheten. Det kan t ex handla om förskingring av skattemedel eller annan ekonomisk brottslighet som mutor, stöld eller korruption, där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin tjänsteställning eller att dess närstående gynnas på något sätt. Lagbrott, allvarligare tjänstefel och avvikelser som rör exempelvis offentlig upphandling, personuppgifter eller miljöskydd kan också anmälas.

Om ett ärende endast gäller relationen mellan dig och din arbetsgivare, då faller det inte under visselblåsarlagen. Funktionen är inte till för allmänna synpunkter på ledarskap, arbetsmiljö, verksamhetsplanering med mera.

Om du är osäker om ditt ärende faller under visselblåsarlagen, är det bättre att göra en anmälan för säkerhets skull.

E-tjänst – Anmäl ett missförhållande

Använd E-tjänsten eller telefonnumret för att göra en anmälan i visselblåsarfunktionen. I rapporteringstjänsten fyller du i ett frågeformulär som hjälper dig att beskriva det du vill anmäla.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2024-01-30 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Internt stöd
Gå till topp