Till innehåll på sidan

Del av Björnhovda 2:135 med flera (Åkervägen)

Planförslaget har varit ute på samråd under tiden 8 april till 6 maj 2024. Samrådsredogörelsen godkändes den 20 juni 2024.

Intentionen är att planen ska möjliggöra för bostäder, förskola, centrumverksamheter och grönområden.

Planområdet

Planens syfte och läge

Planområdet är beläget i nordöstra delen av Färjestaden, mellan Åkervägen och Möllstorpsgatan. Detaljplanen möjliggör för en tätortsutveckling av Färjestaden, med syfte att främja blandad bebyggelse i kombination med grönområden. Grönområdena ska vara multifunktionella med dagvattenhantering, gång- och cykelvägar. Planen ska beakta områdets karaktär samtidigt som en effektiv markanvändning eftersträvas.

Sammanfattning av planförslaget

Planförslaget innehåller nya bostäder och möjliggör för en variation av hustyper. Planbestämmelserna är utformade för att skapa en effektiv markanvändning, genom att begränsa andelen småhus samt storleken på fastigheterna. I det södra delområdet är intentionen att skapa mjuka övergångar mellan lägre och högre bebyggelse. Den högsta tillåtna nockhöjden är 14 m, vilket tillåts på en mindre del av området. I det norra delområdet är den högsta tillåtna nockhöjden 8 meter, med hänsyn till platsens karaktär.

Storgatan är ett av Färjestadens huvudstråk, med centrumverksamhet, flerfamiljshus och ett flertal villor. Intentionen är att förlänga den befintliga karaktär som Storgatan har i centrala Färjestaden. Utmed Storgatan möjliggör planförslaget för bostäder och centrumverksamhet. I det södra delområdet finns även förslag på en ny förskola.

Inom planområdet finns större sammanhängande park- och naturområden, som är multifunktionella med dagvattenhantering, rekreativa värden samt gång- och cykelvägar. Det finns gång- och cykelvägar som fyller olika funktioner, för att snabbt ta sig fram från punkt a till b samt vägar med fokus på rekreation.

Planen har utformats för att i stor utsträckning tillvarata stenmurar och trädridåer, som är viktiga för platsens karaktär och för den biologiska mångfalden. Träd som är särskilt värdefulla att bevara är planlagda med natur-/parkmark i förslaget.

3D bild med förslag på bebyggelse i området för detaljplanen vid Åkervägen
3D bild med förslag på bebyggelse i området för detaljplanen vid Åkervägen

Planprocessen

Förslaget har varit ute på samråd. Samrådets syfte är att förbättra kommunens kunskapsunderlag och ge fastighetsägare inom planområdet, grannar och myndigheter m.fl. möjlighet till insyn och påverkan. Nästa steg är att bearbeta förslaget och ta fram kompletterande utredningar inför granskningen utifrån samrådsredogörelsen. Vid granskningen finns tillfälle att lämna synpunkter på det bearbetade förslaget.

Processen för detaljplan i samrådsskede.

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Enligt framtagen undersökning om betydande miljöpåverkan, daterad den 21 mars 2024 är kommunens bedömning att planens genomförande inte medför en betydande miljöpåverkan.

 

Samrådsredogörelse

Miljö- och byggnadsnämnden har den 20 juni 2024 beslutat att samrådsredogörelsen godkänns och ska utgöra en grund för fortsatt arbete med detaljplanen.

I Samrådsredogörelsen sammanställer kommunen alla de synpunkter, tankar och idéer som inkommit från privatpersoner, föreningar och myndigheter under samrådet, så kallade yttranden. I dokumentet redovisar också kommunen sin syn på de inkomna yttrandena.

Yttrandena i redogörelsen har i vissa fall förkortats, för att samrådsredogörelsen ska bli överskådlig. Yttrandena i sin helhet finns sparade och kan på begäran lämnas ut av kommunen.

Via länken finns godkända planprogram, det finns ett planprogram för det aktuella området (Björnhovda 2:135 )

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppnar kl.08.00
Senast uppdaterad: 2024-06-27 Publicerad: 2023-05-16
Gå till topp