Kapitel 10 – Hembygdsgården på Köpmangatan
Hembygdsgården
Hembygdsgården är ett gammalt köpmanshus, som flyttades till nuvarande plats redan år 1828, alltså ett av köpingens allra äldsta hus. Under 1800-talet inrymdes garveri och slakteri i byggnaden.
Från början av 1900-talet ägdes fastigheten av manufakturhandlare Josef Malmberg som arbetade upp den till södra Ölands mest välsorterade manufaktur- och ekiperingsaffär. Efter att han sålde 1931 var den i många år klädaffär och sedan skoaffär och textilaffär.
Mörbylånga Hembygdsförening köpte huset 1994 och inledde ett omfattande renoveringsarbete. Hembygdsgården invigdes år 1996.
Äldsta affären
Mitt emot hembygdsgården låg köpingens äldsta affär. Den ägdes av handlanden Sven Daniel Wahlgren och startades 1827. Han hade både bodbetjänt och egen båt med anställd skeppare. Fastigheten inrymde både affär och bostad.
Rörelsen övertogs 1901 av John O Petersson. Efter en brand 1905 byggdes fastigheten upp igen och blev då lite större. I början såldes mest specerier, glas och porslin men övergick sedan till att bli en välsorterad järnaffär med viss inriktning mot jordbruket. Affären gick sedan vidare i släkten till sonen Henry Mörfeldt och sedan till sonsönerna Bengt och Jan tills affären lades ner i slutet av 1980-talet och fastigheten revs.
Nuvarande fastighet var färdig 1991 och inrymde då Försäkringskassan på nedervåningen och lägenheter ovanpå. När försäkringskassan flyttade blev det lägenheter även nere.
I Mörbylånga fanns länge en mängd olika affärer längs Köpmangatan. Mörbylånga var platsen där befolkningen på södra Öland handlade kläder, skor, verktyg, byggnadsvaror, böcker och mycket annat. Här fanns också tre banker och Systembolaget. Efter att Ölandsbron invigdes 1972 blev det lättare för folk att ta sig till Kalmar för inköp. Även flyttningen av Systembolaget till Färjestaden innebar förändring av inköpsvanorna. Många affärer lades ner när de tidigare innehavarna blev gamla och inte kunde fortsätta.
Handelns utveckling
Under de senaste åren har det glädjande nog blivit ett uppsving av handel och företag på platsen. Hotellet Magasin1 har byggts ut i flera omgångar, Lilla Bistron serverar härliga hamburgare, en ny pizzeria har öppnats, café SöderBönor serverar fika och smårätter i mysig miljö, presentbutiken Butik Unik har öppnat och vid sidan om den i Lilla Bruket kan man äta glass i stora lass på sommaren. Och XL Bygg säljer byggvaror i ”gamla Konsums” lokaler och på bakgården. Och Rogers Bil-el har renoverat upp den gamla Volkswagen-verkstaden till oigenkännlighet. Där finns också ny spolhall med fantastisk muralmålning på utsidan.
Och i konsthallen vid hamnen och i Kamerala villan ordnas konstutställningar vid flera tillfällen under året. För att inte tala om musik och annan underhållning som man kan avnjuta vid många olika tillfällen, mest på sommaren men också då och då under resten av året.
Via länken nedan kan ni titta på hur Mörbylånga köping utvecklats sedan 1950-talet. Karta 1950 vs 2024:
Detta är slutet på guidningen. Vi hoppas att ni fann den intressant och tackar er för att ni följt med oss på vandringen genom Mörbylånga gamla köping.