Anhörigstöd
Vem är anhörig?
Med anhörig menas maka/make, barn, sambo, särbo eller granne. Någon med en relation till en person som behöver stöd och hjälp i vardagen.
Med närstående menas den person du stöttar i vardagen, den person som kanske är äldre, är långvarigt sjuk, eller som har en funktionsnedsättning.
Stödet omfattar även anhöriga till personer med psykisk ohälsa eller som har beroendeproblematik, enligt socialtjänstlagen till personer över 18år.
Det kan uppfattas förvirrande när myndigheter och olika yrken använder begreppen olika, vi använder anhörig när vi syftar till en person som ger hjälp och närstående används för den person som tar emot hjälp.
Meningen med anhörigstöd
- Synliggöra anhörigas situation
- Finna glädje och ork
- Underlätta vardagen
- Ge information om vart du kan vända dig för att få råd och stöd
- Förebygga ohälsa och bryta isolering
- Informera om olika aktiviteter och vad olika föreningar kan erbjuda dig
- Stödja genom samtal, individuellt eller i grupp
Anhörigstöd via anhörigkonsulent är kostnadsfritt och kräver inget beslut från biståndshandläggare. Anhörigkonsulenten har tystnadsplikt och det görs ingen registrering om ert möte, inte heller förs journalanteckningar från samtalen.
Vissa insatser som riktas till anhörig eller närstående kräver biståndsbeslut och du hittar information om dem och hur du ansöker nedan.
Stödsamtal
Genom att kontakta anhörigkonsulenten kan du som anhörig få enskilda stöttande samtal för att orka vidare och få värdefulla råd. Anhörigkonsulenten kan också ge dig information om det samlade stöd och de insatser som kommunen kan erbjuda. Du kan få vägledning för att veta vart du ska vända dig för att få stöd. Få veta var kommunens ansvar slutar, få information om olika myndigheters och regionens arbete. Samt veta mer om olika föreningar och frivilligorganisationer som kan erbjuda stöd och aktiviteter för dig som anhörig.
Samtal förs även i olika grupper, prata med anhörigkonsulenten för mer information eller för att anmäla dig.
Insatser att söka om
Det finns insatser att söka om både för äldre eller för personer med en funktionsnedsättning, mer information om insatserna och hur du ansöker finns i länkarna nedan.
- Avlösarservice i hemmet innebär att du som anhörig kan komma iväg och göra annat. 10 timmar är avgiftsfritt per månad men du kan ansöka om mer vid behov, gäller SoL.
- Dagverksamhet för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt alternativt daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Innebär även att du som anhörig kan få en paus och hinna göra annat under den tid din närstående har sysselsättning.
- Växelvård, som en tillfällig insats eller regelbundet boende för den närstående, så att du som anhörig ska orka med i längden och ges möjlighet till återhämtning.
- Hemtjänst, insatser till din närstående som gör att du som anhörig får avlastning och tid till annat.
- Trygghetslarm för din närstående kan skapa trygghet för att du ska våga lämna en stund, att du vet att hen kan larma vid behov.
Demensteamet
Demensteamet ger råd och stöd till personer med demenssjukdom/kognitiv svikt men är även ett stöd till anhöriga samt till personal inom omsorgen.
Anhörigkonsulent
Social omsorg
Anette Ljungqvist, Anhörigkonsulent
Seniorlots
Har du svårt att hitta vem du ska prata med?
Vill du ha information om någon av kommunens verksamheter – Seniorlotsen kan guida dig till rätt person eller instans.
Seniorlotsen vägleder dig som är 65 år eller äldre och bor i Mörbylånga kommun.
Du kan ringa under våra öppettider 8.00 till 16.00 på helgfria vardagar, telefonnumret är 0485-475 50.