Kapitel 6 – Sjöbacken
Kvarnen på Sjöbacken
Ölands troligen vackrast belägna kvarn finns på Sjöbacken i Mörbylånga, en mycket ovanlig placering för en väderkvarn, eftersom man vanligen hittar dem på en höjd. Kvarnen inköptes från byn Frösslunda på östra Öland år 1925. Kvarnen ägs sedan 1978 av hembygdsföreningen, som nu sköter den.
Kvarnen är sannolikt ihopsatt helt eller delvis av återanvända kvarndelar tidigast under sommaren 1791. Kvarnen är en stubbkvarn, den vanligaste modellen på Öland. Det innebär att själva kvarnhuset hänger på en ”stubbe”, vilket gör att det blir vridbart och kan anpassas efter vindriktningen vid malning. Under senare år har stora reparationer gjorts för att hålla kvarnen i gott skick.
Bänkarna
Bänken, som står till höger om kvarnen (norr om), kom till genom en tävling som Kulturnämnden anordnade för några år sedan. Den kallas Ölandsbänken och designades av konstnären Lore Nynell från Gamleby. Det finns ytterligare några likadana på Dämmet i Färjestaden.
Just denna bänk inköptes av Arbetarkommunen till minne av Sigvard Ohlsson (s). Denne man var både riksdags-, landstings- och kommunalpolitiker. Han gjorde stora insatser för kommunen och var verksam på olika poster i 52 år.
Bänken som står till vänster om (söder om) kvarnen sattes dit av vänner till löparen Sten ”Lången” Ohlsson på hans 80-årsdag 12 juni 2002. ”Lången”, som fått sitt smeknamn från Mörbylånga, var en duktig löpare, som bl a representerade Sverige i en landskamp mot Ungern och gjorde då resultat i världsklass. Civilt var han sportjournalist på olika tidningar i Stockholm och skrev också böcker om olika idrottsstjärnor.
Den lilla svarta toppiga byggnaden symboliserar den brandbrunn som funnits här. Till brunnen grävdes en ca 65 meter lång ledning i kalkstensflis och trä som ledde in vatten i brunnen. Till brandförsvaret anlades också fyra stycken meterhöga pumpar längs Storgatan. Därmed kunde brandmännen med sina slangar nå så gott som alla fastigheter i den gamla köpingen.
Plattan som syns vid den andra pumpen användes ursprungligen som upplag för sockerbetor från 1890-talet till 1908. Därifrån kördes betorna på små vagnar ut på den s k Karlshamnsbryggan och tippades ner i skutor för vidare befordran till sockerbruket i Karlshamn. Den användes på 1930-talet som spolplatta för köpingens fåtaliga bilar. På planen mellan kvarnen och brandstationen hölls hästmarknad till några år in på 1950-talet. Här hölls också under många år midsommarfester.
Nästa stopp: Kapitel 7 – Gula pumpen, Esplanaden/Västerlånggatan