Till innehåll på sidan

Mat i skola och förskola

Vår strävan är att så mycket mat som möjligt ska lagas nära våra kunder. Vi lagar de flesta rätterna från grunden.

Kostenheten består av 19 kök, från Glömmingeskolan i norr till Alunskolan i söder. Vi är cirka 45 kockar, kokerskor och måltidsbiträden som ansvarar för att laga närmare 2 800 portioner per dag.

Mörbylånga kommun köper endast in svenskt kött och kyckling. Potatis, morötter och ägg kommer från Öland. Vi strävar efter att köpa så mycket ekologiskt som budgeten tillåter.

Våra transporter från olika leverantörer sker via en samlastningscentral i Kalmar, detta för att minska antalet bilar som behöver köra till de olika köken.

Matsedel

Vi har en matsedel för skolorna som består av två olika rätter, vi erbjuder dagligen en ”dagens rätt” och ett vegetariskt alternativ. Förskolorna i kommunen följer matsedeln för ”dagens rätt”, med reservation för lokala avvikelser. Matsedeln går att nå via länk eller i skolportalen SchoolSoft.

Specialkost och avvikande kost

Vid behov av specialkost eller avvikande kost behöver ni göra en ansökan till köket på aktuell skola eller förskola. Detta gör ni enkelt på en E-blankett som ni förnyar vid varje nytt skolår.

Föräldraintyget skall stärkas av ett läkarintyg vid allergi, detta för att köket skall kunna säkra upp att de serverar säker och trygg mat till alla. Läkarintyg bifogas vid ny ansökan, byte av skola eller förskola och om det sker förändringar med barnets allergi. Annars räcker det med att läkarintyg förnyas vart tredje år i samband med byte av stadie, vid start i förskoleklass, åk 4 och åk 7.

Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kräver inget läkarintyg för laktosfri kost.

Vi serverar inga avvikande koster på våra skolor i kommunen då det idag alltid finns alternativ till ”dagens rätt”. Går ditt barn däremot i förskoleverksamhet och ni önskar vegetarisk kost eller kost som är fri från fläskkött, då skickar ni in en föräldraansökan med E-blankett.

Vi tillhandahåller inga önskekoster i Mörbylånga Kommun. Vid frågor kontaktar ni antigen aktuellt kök eller Kostchef för skola/förskola.

Näringsinnehåll

För att barn och ungdomar ska orka med en hel skoldag eller en dag på förskolan krävs att de får i sig tillräckligt mycket näring. Vår matsedel följer i stort Livsmedelsverkets riktlinjer. Näringsinnehållet i lunchportionerna är 30 procent av dagsbehovet. Resterande del behöver serveras hemma i form av frukost, middag och eventuellt ett mellanmål.

Vi som arbetar med skolmaten vill främja goda matvanor och god hälsa hos barnen. Redan från tidig ålder lär vi barnen vad som är bra och nyttig mat. Genom detta bidrar vi långsiktigt till att förbättra folkhälsan.

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förnya våra recept så att maten vi serverar ska vara så variationsrik som möjligt och uppskattas av barnen och ungdomarna.

Upphandling av livsmedel

Vid upphandling av livsmedel görs de bästa valen utifrån miljömässig, ekonomisk, etisk och kvalitetssäkrad hållbarhet. För att värna om miljön görs en medveten ökning av användningen av vegetabilier i maten. Inköpen av frukt, grönsaker och rotfrukter ska anpassas efter säsongen i möjligaste mån.

Kontakt

Kontaktuppgifter till kostenheten

Ricard Stolpe, Biträdande kostchef

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2024-01-30 Publicerad: 2023-05-10 Informationsägare: Service
Gå till topp