Till innehåll på sidan

Välkommen till Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun är en trygg plats att bo på med utbildning av hög kvalitet och goda möjligheter till pendling. I vår kommun är företagandet en livsstil. Kultur och fritid året om i ett unikt landskap nära havet, naturen och kulturen.

Här bor du nära havet, naturen och kulturen. Det unika landskapet, Södra Ölands odlingslandskap där våra viktiga lantbruk ingår, gör att södra Öland finns med på UNESCOs världsarvslista.

Här finns också Stora alvaret, det största och kanske mest kända alvaret.

I Mörbylånga kommun har du den lilla kommunens fördelar tillsammans med det korta avståndet till stadslivet i Kalmar.

Därför är vi inte förvånade att Mörbylånga kommun flera år i rad är länets största tillväxtkommun med dryga 16 000 invånare.

Med sin historia och säregna natur påminner vår kommun inte om något annat. Havet, det öppna landskapet och ett fantastiskt ljus lockar inte bara invånare utan också närmare en miljon turister till Öland varje år.

En kommun som växer så det knakar

Mörbylånga kommun har drygt 16 000 invånare och växer mest i länet för varje år.

En trygg plats att bo på

Mörbylånga kommun är en plats där du kan känna dig trygg. Vi ligger mycket högt i olika trygghetsmätningar.

Miljön, naturen och den trivsamma boendemiljön tilltalar många människor och skapar goda förutsättningar för livets alla skeden.

Här finns allt från pittoreska bygator med klassiska Ölandsgårdar till modernt boende i tätort med villor och lägenheter.

Så oavsett om du söker det lantliga lugnet eller närheten i tätorten kan vi förverkliga ditt drömboende – året om!

Utbildning av hög kvalitet

Vi har förskolor och skolor med mycket god kvalitet. Därmed kan vi ge barn och ungdomar de allra bästa förutsättningar för att möta framtiden. Detta leder till att eleverna presterar mycket goda studieresultat, bland de bästa i Sverige. Som bevis på detta har förskolan och grundskolan fått fina utmärkelser genom åren.

Grundskolor finns i Mörbylånga, Färjestaden, Glömminge, Torslunda, Gårdby och Södra Möckleby. Gymnasieskolor finns på pendlingsavstånd i Kalmar och Borgholm.

Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Capellagården i Vickleby är en skola för gestaltande arbete som grundades av Carl Malmsten 1960. Ölands folkhögskola ligger i Skogsby, i en unik miljö som har inspirerat kreativa själar i mer än hundra år.

Bra möjligheter till pendling

Det finns en utbyggd kollektivtrafik mellan de större orterna på södra Öland, vilket underlättar för pendling till jobb eller studier. Dessutom finns det tätortstrafik mellan Färjestaden och Kalmar.

Kultur och fritid året om

Den unika miljön på södra Öland inbjuder till rekreation och aktiviteter året om. Havet, stränderna och det öppna landskapet erbjuder möjligheter till vandring, ridning, golf, windsurfing, cykling och båtliv.

Ottenby är en av Europas viktigaste rast- och häckningsplats för fåglar.

Här finns allt från kulturlandskap till aktiva kulturföreningar, gallerier, konsthallar, konsthantverkare och konstnärer. Det spännande kulturutbudet tillsammans med ett rikt föreningsliv och aktivt friluftsliv garanterar en bra fritid.

Företagandet i vår kommun är en livsstil

Mörbylånga kommun är länets bästa tillväxtkommun, även vad gäller näringslivet.

I vår kommun finns nästan 2 000 registrerade företag. Vårt näringsliv karaktäriseras av många småföretagare och några större företag.

Den mest växande näringen på Öland, liksom i många andra delar av Sverige, är besöksnäringen, som fungerar som en stark motor i det öländska näringslivet och ger underlag för service året runt. Ett flertal företagsbyar skapar möjligheter till samarbete och gemensamma projekt.

Och lantbruket är mycket viktigt och bidrar i hög grad även till en landskapsbild som är attraktiv för både boende och turister. Och inte att förglömma, lantbrukarnas arbetsmiljö är en del av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Kommunfakta (SCB)

Kommunfakta ger en övergripande information om kommunen och dess invånare. Här hittar du statistik om invånarnas ålder, arbete, inkomster och utbildning. Här finns också uppgifter om kommunal ekonomi och bostäder samt mandatfördelningen i kommunfullmäktige. Det är Statistikmyndigheten SCB som årligen tar fram Kommunfakta.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2023-09-27 Publicerad: 2023-05-02 Informationsägare: Internt stöd
Gå till topp