Skola / Arbetsliv (SKAL)
Hur jobbar vi med samverkan mellan skola och arbetsliv?
Tjänstepersoner på kommunen inom utbildning och näringsliv har tillsammans arbetat fram en plan för hur företag och elever ska ges möjlighet att samverka mer. Det finns skolor som samverkar med arbetslivet redan men det är inte likvärdigt och vilar ofta på personliga kontakter. För att alla Mörbylånga kommuns elever ska garanteras en utbildning där omvärlden och närsamhället inkluderas behövs en SKAL-plan.
I arbetet har också Linnéuniversitetet varit en del med Kampradprojektet Ett nytt platsoberoende entreprenörskap på landsbygden vars övergripande syfte är att, i samarbete med landsbygdskommuner, undersöka och utveckla förutsättningarna för landsbygdens skola att öka undervisningens kvalitet och att förbereda eleverna för entreprenörskap i en digital värld.
Vi har valt att starta planen med fyra årskurser för att underlätta och kvalitetssäkra implementering av den. Sen kan den komma att byggas på. SKAL-planen ska utvärderas och revideras efter varje läsår.
Dessa verksamheter och aktiviteter kommer eleverna möta: Ölands bank som berättar om privat- och företagsekonomi, Lantbrukarnas riksförbund (LRF) besök på gårdar, Prao, mässa med företag och elever, digitala möjligheter.
Nedan kan du läsa planen och se vad som är planerat att göra för de fyra årskurserna som vi startar med.
Ta emot en praoelev – registrera ditt företag på Samverkan.nu!
I slutet av september/början på oktober är det dags för niorna från Färjestadens högstadium och Skansenskolan att gå ut på prao igen. Att ta emot en elev till ditt företag är en investering för framtiden. Du får möjligheten att träffa framtidens arbetskraft och visa upp din verksamhet. I höst inför de kommunala högstadieskolorna dessutom en ny webbplattform för att förenkla administrationen kring prao.
In och registrera ditt företag redan idag!
Så här tycker Ziwa Mekanisk tillverkning om prao
Micke Stening som är produktionstekniker ZIWA Mekanisk Tillverkning fick äran att vara handledare åt en åttondeklassare från Skansenskolan under en vecka.
Hur har det varit att ta emot en praoelev?
Micke Stening tyckte det gick bra att ha en praoelev på företaget en vecka. Han försökte att visa upp företagets olika områden och lät eleven gå runt hos olika anställda. Micke betonar vikten av att ta emot praoelever för att visa vilka yrken som finns därute. Praon kan inspirera inför framtiden!
Varför det är viktigt att näringslivet tar emot praoelever?
Genom att ta emot praoelever får näringslivet möjlighet att dela sin kunskap och erfarenhet med unga människor. Detta skapar en plattform för kunskapsutbyte och ger eleverna möjlighet att lära sig om olika yrken och arbetsmiljöer. Det kan även ge dem en bättre förståelse för vad de kan förvänta sig av arbetslivet.
PRAO (praktisk arbetslivsorientering) är en del av skolans arbetsmarknadsförberedande program. Genom att ta emot praoelever bidrar näringslivet till att förbereda och guida eleverna inför deras framtida karriärval. Eleverna får möjlighet att utforska olika yrken och branscher, samt få en inblick i de praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att lyckas i arbetslivet.
Att få möjlighet att praktiskt tillämpa sina kunskaper och erfarenheter kan öka elevernas motivation och engagemang för sina studier. Genom att arbeta i en verklig arbetsmiljö kan eleverna se kopplingen mellan det de lär sig i skolan och dess tillämpning i arbetslivet. Det kan också ge dem en känsla av att deras utbildning har praktisk relevans och att de är på rätt väg mot sina framtida mål.
Genom att ta emot praoelever får näringslivet möjlighet att bidra till att forma den framtida arbetskraften. Genom att introducera unga människor till sin bransch kan företagen vara med och forma deras kompetenser och färdigheter enligt branschens behov. Det kan också vara ett tillfälle för företag att identifiera potentiella talanger och framtida anställda.
Genom att ta emot praoelever visar näringslivet sitt engagemang för samhället och för ungas utbildning. Det kan bidra till att bygga positiva relationer mellan företag och skolor, samt skapa en känsla av samhällsansvar. Genom att investera tid och resurser i utbildningen och utvecklingen av unga människor bidrar näringslivet till samhällets framtid och ekonomiska tillväxt.
Sammanfattningsvis är det viktigt att näringslivet tar emot praoelever eftersom det främjar erfarenhetsutbyte, karriärförberedelse, ökad motivation, arbetskraftsutveckling och samhällsengagemang. Genom att ge unga människor möjlighet att lära sig och växa i en verklig arbetsmiljö bidrar näringslivet till deras framtida framgång och samhällets utveckling.
Kontakta gärna vår Studie- och yrkesvägledare Kristin för mer information
Kontakta: