Skolskjuts
Vem har rätt till skolskjuts och när måste vi skicka in ansökan?
Här kan du läsa förklaringar till när en elev har rätt till skolskjuts eller inte och när du måste skicka in en ansökan.
Riktlinjerna för skolskjuts börjar från och med året eleven börjar förskoleklass.
Nej det behövs inte. Elever som är folkbokförda i Mörbylånga kommun och går på sin placeringsskola, det vill säga den skola som eleven tillhör enligt upptagningsområdet (se information längre ner på sidan) och som uppfyller avståndskraven (läs mer på nästa fråga) får automatiskt ett skolkort för bussresor till och från skolan. Skolkortet delas ut på skolan.
Åk F-3 gäller 3 kilometer mellan skola och hemmet, Åk 4-6 gäller 4 kilometer mellan skolan och hemmet, Åk 7-9 gäller 5 kilometer mellan skolan och hemmet.
Ja, ni måste göra en ansökan. Ni behöver också skicka med ett intyg som stärker elevens behov av särskilt anordnad skolskjuts. Det kan exempelvis vara ett läkarintyg eller ett intyg från rektor.
Ansökan om skolskjutsJa, om ni är ni folkbokförda i Mörbylånga kommun så går det bra.
Ansökan om skolskjutsNej. Elever som inte uppfyller kraven för skolskjuts till sin placeringsskola och som har valt en annan skola (kommunal eller fristående) får inte skolskjuts. Vi hänvisar elever till linjelagd trafik eller ordinarie skolskjutstrafik som man själv får bekosta.
Ja. Har elev folkbokförd i Mörbylånga kommun med växelvis boende inom kommunen (halva tiden hos ena vårdnadshavaren och halva hos den andre) rätt till flexkort som är laddat med ett antal resor som räcker för två resor per skoldag hälften av hela läsåret - ansökan behövs, följ nedan länk. Elev kan också ha rätt till skolskjuts från båda adresserna (inom upptagningsområdet) då behöver båda vårdnadshavarna ansöka - följ nedan länk.Nej. Elev som har växelvis boende i annan kommun beviljas inte skolskjuts till boendet i annan kommun.
Ansökan om skolskjutsElev som uppfyller grundkraven för skolskjuts och har tid på fritidshem före eller efter skoldagen kommer beviljas flexkort som är laddat med ett antal resor som räcker för en resa per skoldag hela läsåret (ansökan behövs, följ nedan länk). Elev som har tid på fritids både före och efter skoldagen har inte rätt till skolskjuts. Det är vårdnadshavares ansvar att lämna och hämta på fritids.
Ansökan om skolskjutsNej. Elev som väljer skola i annan kommun beviljas inte skolskjuts.
Nej. Elev som är folkbokförd i annan kommun och har valt skola i Mörbylånga kommun beviljas inte skolskjuts.
Kan du inte ansöka digitalt laddar du ner och skriver ut blanketten ”Ansök om skolskjuts" som du fyller i och skickar till: Mörbylånga kommun Skolskjutssamordnare 386 80 Mörbylånga
Blankett "Ansökan om skolskjuts"Vid försening av din skoltur kontakta Kalmar läns kundtjänst på 010-35 75 000.
Skolskjutslinjer och kundtjänstUpptagningsområden
Läs mer om skolorna nedan och dess upptagningsområden:
Elever boende i Kastlösa och söder därom, samt i Mellby och söder därom hör till Alunskolan.
Färjestadens upptagningsområde sträcker sig i norr till Ölandsbron och i öster till och med Björnhovda och området Hållbar plats. I söder går alla som bor utmed Södra Sandåsgatan och i området Igelkärret i Färjestadens skola. Elever i åk 6 går på Smaragdskolan och övriga går på Färjestadens skola.
Glömmingeskolans upptagningsområde sträcker sig i norr och nordöst till kommungränsen, i öster till och med Gråborg och i söder till Ölandsbron.
Gårdbyskolans upptagningsområde sträcker sig i norr till kommungränsen. I söder hör du till Gårbyskolan om du bor i Alby, Triberga, Hulterstad och Skärlöv.
Elever som bor i Mörbylånga och Vickleby tillhör Skansenskolan. Upptagningsområdets södra gräns går norr om Kastlösa.
Skogsby, Torslunda, Tävelsrum, Kåtorp, Tveta, Arontorp, Lenstad, Kalkstad, Karlevi och Eriksöre hör till Torslunda skola. Bor du i Runsbäck tillhör du Torslunda skola om du bor öster om Igelkärret, söder om Knaps väg och i Lundtorpsområdet.
Det finns två högstadieskolor i Mörbylånga kommun. På kartan nedan visas upptagningsområdena för respektive skola.
Färjestadens högstadium – röd
Skansenskolan – blå
Handläggning och beslut
Det är Mörbylånga kommun som beslutar hur den praktiska tillämpningen ska utformas för skolskjuts. Kommunen har en skolskjutshandläggare som bereder ärendena. Beslut om skolskjuts är delegationsbeslut som fattas av skolchefen.
De som ansökt senast vecka 29 årligen får beslut i god tid före skolstarten i augusti. Från mitten av augusti behandlas ansökningarna fortlöpande och vi eftersträvar en svarstid på högst 14 dagar.
Information om hur ett beslut överklagas bifogas alla beslut.
Är du gymnasieelev?
Vill du veta mer om skolskjuts för dig som ska börja eller går på gymnasiet. Är du välkommen att kontakta Kalmarsunds Gymnasieförbund.
tel:010-3527300
mejl: gymnasieforbundet@gyf.se
Har du frågor?
Välkommen att kontakta kommunens skolskjutshandläggare.