Buller
Riktvärden för buller
Buller kan negativt påverka vår hälsa. Exempelvis kan buller störa vår nattsömn, leda till irritation och sänka livskvaliteten, leda till stress, minska koncentrationsförmågan samt att inlärningsförmågan försämras. Det finns riktvärden för buller fastställda av bland annat Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket. Det är den som bedriver den störande verksamheten som ska visa att riktvärdena för buller inte passerar gränsen.
Buller inomhus
Är man störd av buller inne i bostaden med stängda fönster och dörrar används Folkhälsomyndighetens riktvärden för buller inomhus. Bullerkällorna kan vara till exempel ventilationssystem, tvättstugor eller verksamheter i fastigheten.
Buller utomhus
Störs man av buller när man har ett öppet fönster eller vid sin uteplats, eller andra ytor för utevistelse i bostadens närhet, är det Naturvårdsverkets riktvärden för externt industribuller som används. Bullerkällorna kan vara till exempel fläktar, musik och lossning av varor etcetera.
Restauranger, offentliga lokaler och arrangemang
Om du är störd ska du i första hand prata med den verksamhet som ansvarar för störningen. Då har du informerat om problemet och ger den ansvarige en chans till att sänka ljudnivån/åtgärda störningen.
Har du påtalat problemet för ansvarig men inget händer? Då ska du kontakta kommunen. Det är bra om du har skrivit ner datum och klockslag för när du upplevt störningen.
Vägbuller
Om du störs av trafikbuller ska du i första hand vända dig till ansvarig väghållare, den som ansvarar för vägens underhåll och skötsel. Kommunen ansvara ofta för mindre vägar, medan Trafikverket oftast ansvarar för de större vägarna.
Grannar som stör
Ibland är det grannarna som stör genom till exempel fester med hög musik, stegljud och skällande hundar. I så fall är det viktigt att du först och främst tar kontakt med den som stör så att den har en möjlighet att ändra sig. Om det inte hjälper kan fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen kontaktas.