Till innehåll på sidan

Hållbara resor

Det finns olika sätta att ta sig fram på ett hållbart sätt. Mörbylånga kommun försöker underlätta för boende i kommunen att välja metoder att transportera sig med lägre klimatpåverkan.

Projektet Hållbara resval

Genom kommunikation, tävlingar och lokala erbjudanden från företag i kommunerna arbetar vi med beteende och attitydförändringar för att främja hållbara resvanor. Målet är att öka andelen resor med cykel, gång, kollektivtrafik och samåkning till och från Mörbylånga kommun och inom Kalmar län.

Många vill resa mer klimatsmart men det kan vara svårt att komma igång. Livspusslet ska gå ihop och gamla vanor kan vara svåra att ändra. Vi hoppas att appen BetterPoints ska bidra till att peppa användare att testa och hålla i nya resvanor.

Appen BetterPoints

Appen BetterPoints är gratis att ladda ner och loggar automatiskt resor med cykel, gång och kollektivtrafik till och från Kalmar. Resor med cykel, gång, kollektivtrafik eller samåkning inom, till eller från kommunen loggas i appen BetterPoints och omvandlas till poäng som sen kan bytas in mot lokala erbjudanden av produkter och tjänster eller skänkas till välgörenhet.

Appen BetterPoints laddas ner via App Store eller Google Play Butik.

Läs mer om hur appen funkar här

Arbetsgivare

Tanken är att kollegor på arbetsplatser ska skapa lag och gå med i arbetsgivarutmaningen och tävla mot andra organisationer.

Anta utmaningen; för ett hälsosamt och hållbart Mörbylånga – ditt resval räknas!

Bli partner

Du som vill vara med och bidra med erbjudanden i appen kan enkelt bli partner. Du väljer själv vad som passar din verksamhet att erbjuda användarna, till vilket värde och under vilken period erbjudandena ska gälla. Som partner syns du i appen, på vår webbplats och i vår marknadsföring. Du kan också använda appen för att marknadsföra ett erbjudande i samband med en aktivitet, till exempel ”Idag firar vi 5 år. Cykla in till oss och få en kaffe”. Det är kostnadsfritt att vara med som partner.

Är du intresserad av att veta mer om appen eller vill veta mer vad det innebär att vara partner i appen?

Bilpool

Mörbylånga kommun och det kommunala bostadsbolaget Mörbylånga Bostads AB har startat upp en elbilspool i kommunen i samarbete med företaget Move About, under konceptet dELbil. Poolens elbilar kan hyras av alla, såväl privatpersoner som företag. Bilarna hyrs via din dator eller mobil per timme, dag eller helg.

dELbilspoolen är en miljömedveten satsning i vår strävan efter ett hållbart samhälle. En vanlig svensk bil står parkerad 95 procent av tiden. Att vara med i en bilpool innebär att du kan boka en bil och använda den endast när du behöver och slipper att lägga pengar på service, reparationer och försäkringar.

Boka elbil

För att boka en bil behöver du först bli medlem hos Move About, företaget som sköter dELbilspoolen åt kommunen.

Alla bokningar hanteras på moveabout.se eller via appen ”Move About”. När du har bokat en bil låser du upp bilen med din mobiltelefon. Det behövs ingen nyckel. Bilens laddkabel tar du med dig i bilen när du åker.

Var finns dELbilarna?

dELbilarna står parkerade på två platser i kommunen; Hantverkaregatan 3 i Färjestaden och på Köpmangatan 32 i Mörbylånga. I centrala Kalmar finns fler dELbilar.

Tips!

  • Blir du försenad? Inga problem! I Move Abouts app kan du förlänga din bokning med 15 eller 30 minuter åt gången (såvida ingen har bokat precis efter dig).
  • Visste du att du hittar fler dELbilar i Kalmar och kan boka bil runtom hela Sverige? Move About finns i hela landet och med ditt konto kan du boka bil var du än behöver den.
  • Du som är student har rabatterade priser hos Move About.
  • Bilens navigeringssystem eller uppladdning.nu kan användas för att hitta laddplatser.

Låna en el-cykel på biblioteket

Mörbylånga kommun har låne-el-cyklar på biblioteken i Färjestaden och Degerhamn. De är till för alla som vill testa hur det är att ha en el-cykel för en dag eller två och upptäcka hur smidigt det är att cykla – även i motvind. Cykeln är ett led i kommunens arbete med att bli en fossilbränslefri kommun.

El-cyklarna som finns till utlåning har 7 växlar, en toppfart på 25 km och en maximal räckvidd på 70 km. Cyklarna kan lånas upp till tre dagar och är tillgängliga för alla som är över 18 år och har lånekort i Mörbylånga kommun. Dispositionsavgiften på 300 kronor återlämnas när el-cykeln lämnas tillbaka.

El-cyklarna är ett led i kommunens arbete att nå en fossilbränslefri kommun 2025, ett mål som både handlar om att ställa om kommunens egen verksamhet och om att uppmuntra medborgare och företag i kommunens att minska sin klimatpåverkan.

Här laddar du din elbil

Att köra elbil är klimatsmart och fossilbränslefritt om du väljer grön el. Mörbylånga kommun har publika laddstolpar för elbilar på tre platser. Utöver dessa platser finns det cirka 30 publika laddpunkter till på olika platser i kommunen.

Laddstolparna finns på dessa platser:

  • I Mörbylånga, vid torget, i närheten av biblioteket. Här kan två bilar laddas samtidigt. Det är en så kallad semistolpe med 22 kW. Uttaget är ett typ 2 och du får använda egen laddsladd.
  • I Mörbylånga, vid kommunhuset på Trollhättevägen 4. Här finns plats för två bilar att ladda samtidigt. Varje uttag ger 7 kW. Om endast en bil laddar ger uttaget 14 kW. Stolpen har fast laddhandske och typ 2 uttag.
  • I Södra Möckleby, på parkeringen vid caféet i närheten av kyrkan. Det är en semistolpe med 22 kW och plats för två bilar att ladda samtidigt.

Mörbylånga kommuns publika laddstolpar har en betalfunktion i samarbete med Mer. Betalning kan ske via mobilappen Mer Connect Sverige eller en laddbricka från Mer som beställs från deras hemsida.

Stolparna har medfinansierats av Naturvårdsverkets Klimatklivet, som är regeringens satsning på investeringar som minskar koldioxidutsläppen och gör lokal klimatnytta.

Du hittar alla Mer-stolpar i Sverige i länken uppe till höger på sidan. För samtliga laddstolpar av alla aktörer, klicka på Laddstolpar i Sverige.

Här tankar du din gasbil

Att köra gasbil är klimatsmart och fossilbränslefritt om du väljer att tanka biogas (CBG). I Färjestaden och i Mörbylånga tätort finns Ölands två tankställen för biogas.

Tankställena finns i Färjestaden intill rondellen vid brofästet och på Trollhättevägen 43 i industriområdet i södra delen av Mörbylånga. Övriga biogasmackar i vår region finns närmast i Kalmar, Läckeby, Mönsterås, Söderåkra och Nybro.

Kontakta gärna vår miljö- och klimatstrateg

Om du har frågor om hållbart resande, kontakta gärna vår miljö- och klimatstrateg

Kersti Rikka, Miljö- och Klimatstrateg

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stänger kl.16.00
Senast uppdaterad: 2024-03-12 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Hållbar utveckling
Gå till topp