Ferietjänster
Ferietjänst vänder sig till dig som är 15-17 år (fyllt 15 år senast den dag när perioden startar) och är folkbokförd i Mörbylånga kommun. Mörbylånga kommun erbjuder ferietjänst inom kommunala verksamheter och inom näringslivet. Eftersom det är begränsat antal platser kommer i första hand de som inte hade ferietjänst 2023 att erbjudas plats.
Ferietjänster 2024 är indelade i 3 perioder:
- 17 juni – 5 juli
- 8 juli – 26 juli
- 29 juli – 16 augusti
Ansökan om ferietjänst är öppen mellan den 1 mars – 13 april.
Vilka arbetsområden kan du välja mellan?
I din ansökan om ferietjänst ska du önska vilka arbetsområden du vill jobba inom. Eftersom det finns begränsat antal platser inom varje område är det inte säkert att du kan få det du önskar. Läs mer här om vilka arbetsområden vi erbjuder:
Vill du vara med och skapa en oförglömlig upplevelse för besökare på Eketorps borg? Tillsammans med ordinarie personal agerar du borginvånare i historiska kläder. Ni planerar och genomför aktiviteter, exempelvis bågskytte, brödbak, forntida hantverk och kamplekar, i historisk miljö. Innan besökarna kommer till borgen passerar de vår entrébyggnad och där finns arbetsuppgifter inom butik, café och inträde.
På Eketorps borg arbetar du fyra dagar per vecka, fem timmar per dag. Arbetstiderna anpassas utifrån busstider. Hos oss finns möjligheter till framtida sommarjobb. Eketorps borg är Sveriges enda helt undersökta och återuppbyggda fornborg, med hus både från järnålder och medeltid.
Arbetsuppgifter inom utomhusarbete/praktiskt arbete innebär att du får vara med och bidra till en ren, trygg och avkopplande utomhusmiljö för besökare och boende i Mörbylånga kommun. Du får städa stränder från skräp, arbeta med grönytor, tömma soptunnor och städa toaletter. Det kan också innebära arbete i kommunens förråd .
Arbetsuppgifter inom vård- och omsorg ger dig erfarenhet av att stötta människor i behov av stöd. Det kan bland annat vara inom en verksamhet för personer med funktionsvariationer, på ett äldreboende eller inom hemtjänsten, där du besöker personer i deras hemmiljö.
Du kommer att få delta i många sociala aktiviteter, såsom att promenera, läsa tidning, samtala, spela spel. Du kommer också få arbeta med praktiska uppgifter: lättare omsorgsuppgifter, köksarbete i form av förberedning av mat, frukost och fika, dukning, servering samt städ, bäddning av sängar och tvätt med mera.
Inom kultur och turism kan du exempelvis jobba på ett bibliotek, museum eller i verksamheter inom besöksnäringen. I besöksnäringen förekommer blandade arbetsuppgifter, såsom café, vaktmästeri, lokalvård, reception, barnaktiviteter och båtvärd.
Är du en städstjärna som gillar när det är rent och snyggt? Arbetsuppgifter inom lokalvård ger dig erfarenhet av att rengöra ytor inom offentlig verksamhet. Det innebär att du följer lokalvården på en kommunal verksamhet, exempelvis en förskola eller skola, ett kontor eller andra lokaler som behöver städas.
En stor del av ferietjänst på förskola/fritids innehåller arbetsuppgifter att tvätta leksaker, enklare städuppgifter samt rensa/städa i utemiljön. Därutöver kommer du förstås få vara med barnen både inomhus och utomhus i alla väder. Innan anställning inom förskola och fritids behöver du uppvisa utdrag ur belastningsregistret.
Älskar du att skriva? Skulle du vilja se din egen text i tryck? Då kan Skrivsommar i Emmaboda vara något för dig. Skrivsommar är en utvecklande skrivarskola och ferietjänst i ett! Ditt jobb är att bidra med en eller flera texter till en antologi.
Arbetstid och lön
Funderar du på vilken lön och arbetstid du kommer att få? Här kan du läsa mer:
Som ferieanställd arbetar du fyra timmar per dag, alltså 60 timmar per period förutom period ett som blir 56 timmar på grund av att midsommarafton är en ledig dag.
Lönen är olika beroende på födelseår.
Födelseår 2009 ger en timlön om 68 kr/tim (exkl. sem. ersättning)
Födelseår 2008 ger en timlön om 74 kr/tim (exkl. sem. ersättning)
Födelseår 2007 ger en timlön om 81 kr/tim (exkl. sem. ersättning)
Födelseår 2006 ger en timlön om 98 kr/tim (exkl. sem. ersättning)
Utöver ovanstående timlön utgår semesterersättning om 12%.
Utöver ovanstående timlön utgår semesterersättning om 12%.
Vet du med dig att du inte kommer att tjäna mer än 24 238 kr under 2024 kan du ange detta i din ansökan om ferietjänst i MatchaNu så skickar vi informationen till vår löneavdelning. Om du har missat att ange detta i ansökan så kan du i stället skicka in Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag till vår lönavdelning.
Utbetalning av lön sker via Swedbank .
För att få lönen utbetalt direkt på bankkonto finns följande alternativ:
- Om du har ett bankkonto hos Swedbank (exempelvis Ölands bank), och vårdnadshavare också har Swedbank, kan vårdnadshavare skicka ett meddelande i internetbanken där de önskar koppla upp sitt barns konto till Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS).
- Om du har ett bankkonto hos annan bank behöver du ta med dig vårdnadshavare till något att Swedbanks konto och koppla upp kontot till SUS. Det går också bra att vårdnadshavare kommer själv.
- Om du saknar bankkonto är det enklast att du skaffar konto på samma bank som din/dina vårdnadshavare har. Då kan vårdnadshavare tilldela dig de tjänster som du behöver.
- Om du inte har bankkonto, och/eller du inte har kopplat upp kontot till SUS, kommer lönen betalas ut på kontantavi som skickas hem via posten. Därefter behöver du besöka Swedbanks kontor för att få lönen utbetald.
Närvaro och frånvaro
Här kan du läsa mer om hur din handledare registrerar din närvaro, och vad som sker om du skulle bli sjuk eller av annan anledning inte kan komma till arbetet.
Din handledare rapporterar in din närvaro i systemet MatchaNu vilket är underlag för utbetalning av lön.
Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan jobba ringer du och meddelar det till arbetsplatsen. Kontaktuppgifter till arbetsplatsen får du med din bekräftelse att du fått en ferietjänst. För tid du är frånvarande betalas ingen lön.
Utdrag ur belastningsregistret
Du som får en ferietjänst inom förskola, skola, skolkök, fritidshem eller social omsorg måste beställa ett utdrag ur belastningsregistret. Du ska beställa det utdrag som heter ”för arbete inom skola eller förskola” för arbete i skolan, och ”utdrag för arbete på HVB-hem” för arbete inom social omsorg.
Har du frågor?
Varmt välkommen att höra av dig med dina frågor och funderingar!
Arbetslivscentrum (ALC)
Fiskaregatan 4, 386 50 Mörbylånga