Till innehåll på sidan

Trygghetscirkeln (COS-P) – en föräldrakurs

Föräldrar är viktiga för barnen, men ibland kan det vara svårt att vara den förälder du vill vara. Föräldrakursen Trygghetscirkeln (COS-P) ger dig möjlighet att tillsammans med andra reflektera över ditt föräldraskap och dina barns behov.

”Den här kursen borde alla föräldrar gå” – är den vanligaste kommentaren från våra deltagare. Kursen är en grund för hur du som förälder skapar goda förutsättningar för en trygg relation till ditt barn. Du behöver inte själv uppleva problem i relationen till ditt barn utan ha en önskan om att vara den bästa förälder du kan vara.

Anmäl dig till vårens föräldrakurs

Kursstart

2025-01-20 mellan kl. 17.00-18.30

Plats

Hantverkargatan 3 (Individ och familjestöds lokaler plan 2) i Färjestaden

Antal platser

Vi har cirka 12 platser per kurs.

Anmäl ditt intresse:

Boka din plats

Kursens innehåll

Vi strävar inte efter att uppnå det perfekta föräldraskapet, då vi inte tror att det finns. Kursen är till för dig som söker vägledning i ditt föräldraskap som är ”gott nog”. Vi hjälps åt i gruppen att stötta dig som förälder i att förstå ditt barns signaler och vilka behov barnet uttrycker.

Utgångspunkten ligger i anknytningspsykologisk teori och forskning. Genom att kunna tolka barnets signaler kan du som förälder finna ditt barns speciella ”bruksanvisning”, och på så sätt lättare möta ditt barns behov.

Målet är att ditt barn ska få hjälp att känna en trygghet i sig själv, så att barnet växer upp stärkt att möta livets utmaningar.

Vem kan delta?

  • Kursen är öppen för föräldrar med barn mellan 0-12 år.
  • Om du har behov av tolk är du välkommen att ta kontakt med oss för att se över möjligheten till lösning utanför den ordinarie gruppen.

Vad innebär det att delta?

  • Trygghetscirkeln COS-P innehåller 8 träffar om vardera 1,5 timmar.
  • Deltagandet är frivilligt men det är viktigt att komma varje gång.
  • Trygghetscirkeln COS-P hålls främst i grupp, men kan även ges enskilt och även till föräldrar med äldre barn.
  • Som deltagare bestämmer du själv hur mycket du vill dela med dig av egna erfarenheter.

Vad gör vi under de 7 tillfällena?

Varje tillfälle tittar vi tillsammans på en kortare film och så diskuterar vi den utifrån de olika temana som du hittar nedan.

  • Utforska barnets behov hela vägen runt trygghetscirkeln
    Vi lär oss mer om barnets behov av stöd från föräldrarna. Vi pratar om vad det innebär att vara en trygg bas för barnets utforskande och en säker hamn för barnets svåra känslor.
  • Vara tillsammans med barnet på trygghetscirkeln
    Vi lär oss mer om att hjälpa barnet att hantera sina känslor. Vi pratar om hur vi skapar en god relation som lägger en stabil känslomässig grund för barnet. Tillsammans med våra barn kan vi vara i deras svåra känslor.
  • Vägen till trygghet
    Vi tittar på barnets behov av anknytning och reflekterar över vår egen trygghet och sårbarhet. Vi pratar om hur vi föräldrar kan vara känslomässigt närvarande till barnets sätt att förmedla sina behov och känslor.
  • När det känns svårt att vara förälder
    Detta tillfälle är speciellt viktigt om du har barn som uppvisar svårigheter att kontrollera sina känslor och sitt beteende. Vi undersöker balansen mellan att vara tydlig och god även i utmanande situationer.
  • Betydelsen av reparationer i relationer
    Vi utforskar det underliggande budskapet i barnets starka känslouttryck – ”Jag behöver dig, men jag vet inte vad jag ska göra med det jag känner”. Vi pratar om hur du som förälder kan förstå beteendet och hjälpa barnet att hantera sina känslor på ett bra sätt.

Vill du veta mer?

Du kan fördjupa din kunskap om Trygghetscirkeln (COS-P) via länken nedan.

Kontaktuppgifter till oss!

Kursledare "Trygghetscirkeln" (COS-P)

Maria Önneflod, Familjebehandlare / SSPF-koordinator

Martina Bergsell, Familjebehandlare på Familjecentralen

Jonas Eriksson, Enhetschef Individ- och familjestöd

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2024-11-14 Publicerad: 2023-09-26 Informationsägare: Social omsorg
Gå till topp