Historia
Järnålder
Den första borgen, som vi arkeologiskt har valt att kalla Eketorp I, byggdes på 300-talet under en period av välstånd på Öland.
För att försvara sina ägodelar gick ett 20-tal hushåll samman och uppförde borgen. Den blev en gemensam samlingsplats och ett tillfälligt skydd i orostider. Så småningom blev bosättningen permanent och den fasen kallar vi för Eketorp II (ca 400 – 650 evt).
Det är inte känt varför, men i mitten av 600-talet övergavs borgen och nyttjades inte igen förrän i början av 1000-talet då den byggdes upp på nytt.
Medeltid
Under tidig medeltid, Eketorp III, 1170 – 1240, nyttjades borgen som en militärgarnison med ett rytteri. Under denna tid rymdes mer än hundra hus innanför ringmuren utan en enda eldstad förutom i det centrala köket.
Utgrävning
Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Utgrävningen, som utfördes 1964-1973, visade att Eketorps borg var byggd under tre faser, två under järnålder och en under medeltid.
Återuppbyggnad
Rekonstruktionen påbörjades 1974 och 1984 invigdes museet i den återuppbyggda borgen av Carl XVI Gustaf.
Övriga borgar
Eketorp är inte Ölands enda fornborg. På ön finns lämningar av ett 20-tal borgar. En del väldigt synliga, medan andra knappt kan anas, fast man vet att de är där. I vårt museum berättar vi om några av dem; Gråborg, Hässelby borg, Ismantorps borg, Lenstads borg, Löts borg, Mossberga borg, Norra Möckleby borg, Sandby borg, Svarteberga borg, Sörby borg, Treby borg