Till innehåll på sidan

Mat för äldre och seniorer

Bra måltider är grunden för alla äldre. Flera mindre måltider jämt fördelat över dygnet minskar risken för undernäring, infektioner, förlust av muskelmassa och fallskador.

Vi inom kostenheten har Livsmedelsverkets riktlinjer som grund i allt vi gör. Livsmedelsverkets kostråd bygger på vetenskaplig grund och gäller för de flesta, men inte för alla. Sjukdomar kan till exempel påverka vilken mat du behöver äta.

Mat på särskilda boende

Maten till våra boenden lagas i 3 olika kök:

  • Äppelköket i Färjestaden lagar mat till sina avdelningar, men lagar även de portioner som skickas ut inom hemtjänsten
  • Rönningeköket i Mörbylånga lagar mat till sina avdelningar, men även till Villa Viktoria och till Lindero på helgerna.
  • Linderoköket lagar mat till sina avdelningar i veckorna

Från våra tillagningskök på kommunens boenden levereras lunch och middag. Omsorgspersonalen har ansvar för frukost och de viktiga mellanmålen. Nattfastan, tiden mellan sista kvällsmålet och dagens första måltid, bör inte överstiga 11 timmar. Omsorgspersonalen ansvarar även för måltidmiljön på avdelningen.

Varor

Mörbylånga kommun gör sina livsmedelsupphandlingar ihop med fem andra kommuner från länet. Upphandlingarna görs med stor omsorg och utifrån miljömässiga, ekonomiska, etiska och kvalitetsmässiga val. Inköp av frukt, grönsaker och rotfrukter anpassas efter säsong.

Vi handlar från flera olika leverantörer för att främja det närproducerade. Kostverksamheten köper till exempel potatis, morötter, ägg och kyckling med mera från närområdet. Allt kött som serveras är svenskt och från södra Sveriges gårdar och det är producerat enligt svensk djurskyddslagstiftning.

Matsedel

Omsorgsmenyn innehåller traditionell husmanskost, nya influenser och gröna måltider. Maten anpassas efter säsong, helgdagar och årstid. Varje vardag erbjuds två olika rätter att välja på, grönsaker, bröd, smörgåsfett, dryck och dessert. Helgdagar erbjuds en lunchrätt och dessert. Middag/kvällsmål serveras samtliga dagar. Alla måltider anpassas vid behov.

Besökare på Särskilt boende

Är du och hälsar på din närstående som bor på särskilt boende har du möjlighet att beställa mat för att ni ska kunna äta tillsammans. Ta kontakt med omsorgspersonalen och berätta att du vill äta, de beställer extra mat från köket. Betalning sker med Swish, eller kupong, som går att köpa med betalkort i servicecenter på kommunhuset.

Kostnaden är 80kronor per portion.

Mat genom hemtjänstinsatser

Bereda måltid är insats du ansöker om genom din biståndshandläggare.

Med insatsen Bereda måltid kan du antingen få hjälp av hemtjänstpersonalen att laga inhandlad mat i hemmet eller kan du beställa färdiga matportioner från kommunens kostenhet.

Det finns två alternativ för insatsen Bereda måltid

  1. Du handlar enligt rutinen handla hemma, du får din beställning levererad hem. Personal kan då vara dig behjälplig att laga mat efter vad du inhandlat.
  2. Maten lagas i köket på Äppelvägens särskilda boende och levereras kyld till ditt hem med hjälp av Fordonsenheten.

Så fungerar beställning och leverans av färdiglagad mat

Hemtjänstpersonalen är dig behjälplig att välja mellan olika måltidsalternativ i en app två veckor i förväg. Maten levereras kyld till ditt hem.

Så går det till

  • Beställning av mat i appen sker två veckor i förväg. Det finns minst fem alternativ att välja bland.
  • Kostnaden är 65 kronor per portion och du betalar på samma sätt du betalar dina avgifter för hemtjänstinsatser.
  • Maten levereras till ditt hem två dagar i veckan, av Fordonsenheten i kommunen.

Äldre och seniorer

I matsalarna på Glömminge skola, Gårdby skola samt Färjestadens skolor finns möjlighet för dig att komma och äta, du äter då tillsammans med barnen i matsalen. Kostnaden för en lunch är 80kronor per portion och betalas med Swish.

Har du frågor eller funderingar?

Välkommen att kontakta oss inom kostenheten.

Ulrica Svenzén, Kostchef

Ricard Stolpe, Biträdande kostchef

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppnar kl.08.00
Senast uppdaterad: 2023-10-23 Publicerad: 2023-08-11 Informationsägare: Service
Gå till topp