Till innehåll på sidan

Allemansrätten

Allemansrätten gäller för oss alla och är en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Den har stor betydelse för våra möjligheter att vistas i naturen, inte bara för den enskilde utan också för organisationer och turistnäring.

Rättigheter och skyldigheter

Med rätten följer också krav på hänsyn och varsamhet — mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor som vistas i naturen.

Allemansrätten ger oss alla möjligheten att tillfälligt och hänsynsfullt vara i naturen utan att fråga markägaren om lov. Rättigheterna medför också skyldigheter att inte förstöra något och att inte störa markägaren eller andra som är ute i naturen.

Att till exempel cykla, rida, bada och vandra i naturen ingår i allemansrätten. Som ryttare bör du ändå vara extra hänsynsfull eftersom hästen kan orsaka större skador än en vandrare, särskilt om man rider i grupp.

Vad innebär allemansrätten? Vad får eller får jag inte göra?

Vill du veta mer om allemansrätten kan du läsa på Naturvårdsverkets webbplats. Där finns det även mängder med matnyttig information om vad som gäller vid olika typer av aktiviteter som till exempel ridning, cykling, eldning, växter eller vad som gäller för växter och natur med mera.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppnar kl.08.00
Senast uppdaterad: 2023-05-30 Publicerad: 2023-05-02 Informationsägare: Samhällsbyggnad
Gå till topp