Fasadändring flerbostadshus
Om du vill ändra utseende på ett flerbostadshus kallas det för fasadändring. Det handlar om åtgärder som ändrar en byggnads yttre utseende, som att byta färg, material, tak eller sätta in nya fönster eller dörrar.
Du behöver inte bygglov om
- du vill göra en mindre förändring av byggnadens karaktär
- din fastighet ligger utanför detaljplanelagt område.
Osäker på om detta gäller dig?
Titta i kommunens karta för din fastighet för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du går vidare.
Ja, ta mig till kommunens karta!
Behöver du bygglov för att göra en fasadändring?
Vi kan hjälpa dig att ta reda på om du behöver bygglov för den fasadändring du vill utföra. Skicka in ett foto som visar hur huset ser ut idag, och ange så specifikt som möjligt vad du vill göra samt fastighetsbeteckning. Du skickar din beställning till miljobygg@morbylanga.se.
Allt du behöver veta om bygglov för fasadändring
Dessa handlingar behöver du för din ansökan
- ansökan via e-tjänst
- förslag till kontrollplan
- situationsplan
- byggnadsritningar för den aktuella åtgärden, som plan-, fasad- och sektionsritningar
- exteriörredovisning.
- Fotomontage eller ritning som visar hur byggnaden ser ut idag
Observera att fotograferade handlingar eller ritningar på rutat- eller linjerat papper inte accepteras.
Vi hjälper dig – följ checklistan
Vi har tagit fram en checklista för att underlätta ditt ärende. Du kan enkelt följa stegen i checklistan och markera varje steg när du är klar.
Läs detaljplanen för området där din fastighet ligger
Många områden i Mörbylånga har detaljplan som visar hur mark och vatten får användas i kommunen. Titta i detaljplanen vad som gäller i ditt område innan du planerar för det du vill bygga. Du kan själv söka fram din detaljplan i en digital karta.
Ja, ta mig till kommunens detaljplaner!
Beställ kartunderlag till situationsplan
En situationsplan visar placering och läge för det du vill göra sett ovanifrån. Du måste ha karta från kommunen som underlag för din situationsplan.
- För enklare åtgärder ex. komplementbyggnader, tillbyggnader och ändringar räcker det oftast att upprätta din situationsplan på ett kartutdrag i skala 1:500. Speciella omständigheter kopplade till din fastighet kan ibland innebära att ett mer detaljerat kartunderlag krävs, då kommer din handläggare informera dig om detta.
Jag vill beställa ett kartutdrag!
Markera ut åtgärden på kartutdraget
Situationsplanen är en ritning som visar tomten, byggnader och omgivningar ovanifrån i skala 1:500. För att kunna göra en situationsplan behöver du det kartunderlag som du beställde i steget innan. På en situationsplan ska följande redovisas:
- Markera ut den/de byggnadsdelar som berörs
Fel
Rätt
Det är viktigt att du tydligt markerar på kartan var du vill ändra utseendet på ditt hus. Detta för att det både ska vara tydligt för din handläggare vad du vill göra, men även för dina grannar.
Skapa en kontrollplan
Kontrollplanen är viktig!
Du behöver alltid ta fram en kontrollplan, oavsett om du ska ansöka om bygglov eller göra en anmälan. Kontrollplanen är till för att säkerställa att bygget blir korrekt utfört och att det kommer att hålla över tid. Kontrollplanen ska även säkerställa att bygget inte orsakar faror för dig och din omgivning. En korrekt ifylld kontrollplan är nödvändig för att din bygglovsansökan eller anmälan ska gå igenom.
I det här steget kan du skapa din egen kontrollplan med hjälp av vår förifyllda mall. Du kan även på egen hand lägga till vilka saker som skall kontrolleras efter att bygget är slutfört. Du behöver använda någon av webbläsarna Edge, Chrome eller Safari för att kunna skapa din kontrollplan.
Ja, jag vill skapa en kontrollplan!
Ta fram byggnadsritningar
Ritningarna ska tydligt redovisa den åtgärd som din ansökan gäller. Om åtgärden berör bara en del av en byggnad ska hela planet, fasaden eller sektionen redovisas med de delar som berörs tydligt markerade.
Fasadritningen ska vara i skala 1:100 och visa:
- Befintlig fasad med fönster, dörrar, takkupor med mera ( för enklare ändringar kan foton på hur byggnaden ser ut idag räcka)
- Ny fasad med all exteriör utritad.
- Tydlig markering var fasadändringen ska utföras
Fel
Rätt
Det är viktigt att den nya utformningen framgår tydligt.
Skicka in din bygglovsansökan
Nu har du gjort allt du behöver göra för att kunna ansöka om bygglov! Du kan använda vår e-tjänst för att ansöka.
Jag vill ansöka via e-tjänst! Jag vill ansöka med blankett!