Till innehåll på sidan

Stöd, kontakt och hjälp (för dig som ung)

Information om det stöd som finns för dig som barn, tonåring eller ung vuxen. Behöver du eller någon annan hjälp? Här har vi samlat flera viktiga ställen du kan få hjälp från.

Elevhälsan på skolan

Om du tycker att något är jobbigt och du inte trivs i skolan är det bra att prata med någon om det för att kunna hitta en lösning. Du kanske har blivit utsatt för mobbning eller kränkningar, eller känner dig väldigt stressad. Då kan du prata med elevhälsan på skolan.

Ungdomsmottagningen

Till oss kommer du som är mellan 12-22 år. Hit vänder du dig om du har frågor om sex och samlevnad, din kroppsutveckling eller om du vill samtala om relationer och din psykiska hälsa.

Vi som arbetar på Ungdomsmottagningen har tystnadsplikt, och dina föräldrar meddelas inte att du varit här. Alla besök hos oss är kostnadsfria. Du bokar din tid hos kurator för samtal via vår e-tjänst: Boka tid hos kurator på UM.

UMO- din ungdomsmottagning på nätet

UMO är en ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. På sajten finns information om sex, hälsa och relationer och möjlighet att ställa anonyma frågor till personal som jobbar på ungdomsmottagningar. Det finns även bra tips på vad du kan göra om du mår dåligt. Du kan också boka tid till en barnmorska via UMO.

Hjälp och stödorganisationer

Nedan har vi listat organisationer hos vilka du kan söka hjälp. Allt från frivilligorganisationer och regionen till kommunens socialtjänst.

Bris- Barnens rätt i samhället

Alla som är under 18 år kan ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ditt nummer syns inte på våra telefoner.

MIND självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar.

GAPF- stöd vid hedersrelaterat våld och förtryck

Är du utsatt för eller berörd av hedersrelaterat våld och förtryck? Eller någon i din närhet?
Ring stödjouren eller gå in på vår sida om du vill veta mer eller hellre vill chatta med någon.

Digital mottagning för unga vuxna (18-25 år) med psykisk ohälsa

Ambitionen är att hjälpa dig som är ung vuxen som lider av psykisk ohälsa såsom nedstämdhet, oro, ångest, relationsproblem, olika kriser eller om du känner sig ensam. Mottagningen vänder sig till dig som behöver stöd av vuxen och någon som lyssnar.

Mottagningen har enbart videobesök och digitala kontakter. Du kan själv gå in på 1177.se och enkelt boka en tid för videomöte med psykolog/kurator.

Barn- och ungdomspsykiatrisk akutmottagning

Är du som ung, eller är någon ung person i din närhet, i behov av snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning riktad mot barn och ungdomar. Den har öppet dygnet runt.

Få mer information om Bup, barn- och ungdomspsykiatrin nedan.

Unga relationer

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Röda korset – Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är både du och de som svarar i chatten anonyma.

Ditt ECPAT

Ditt Ecpat är en plats för alla under 18 år. Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL.

Du kan ringa till stödlinjen eller chatta med oss.

Killfrågor.se

Killfrågor är en stödchatt som drivs av organisationen MÄN och riktar sig till alla som definierar sig som ung kille mellan 10 och 20 år.

Kuling

Kuling är en mötesplats för dig som har en förälder med psykisk sjukdom. Erbjuder stöd i form av chatt, forum och stödgrupper.

Maskrosbarn

Maskrosbarn erbjuder stöd via chatt till dig som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld.

Trygga barnen

Trygga Barnen finns för dig som har en förälder med ett missbruk, beroende eller psykisk ohälsa.
Snapchat öppen vardagar 9–17 och 20–22 samt helger 14–16. Snapchatnamn: Tryggabarnen.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Hit kan du ringa och vara anonym om du vill och få stöd och information.

Ungas jourer

Ungas jourer samlar alla tjejjourer, transjourer, killjourer och ungdomsjourer i Sverige. Hitta någon som känns rätt för dig och vad du behöver stöd med.

Anmäl oro för barn

Barn och unga har rätt att växa upp under trygga förhållanden. Är du orolig för att ett barn i din närhet far illa eller lever under ogynnsamma uppväxtvillkor?

Anmälan Barn och Unga – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Är du utsatt för våld eller andra övergrepp?

Är du utsatt för misshandel, upplever våld i familjen eller utsätts för sexuella övergrepp? Du har rätt att få skydd och hjälp. Du kan ta kontakt med socialtjänsten eller sydostjouren (efter kontorstid) för att få hjälp. Du kan ansöka om stöd och hjälp via socialtjänsten:

Ansökan Barn och Unga – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Skadligt bruk och beroende

Är du orolig för att någon i din närhet dricker för mycket alkohol, använder narkotika eller har problem med spel om pengar?

Är du själv orolig för att du dricker för mycket alkohol, tar du droger eller har du problem med spel om pengar och vill ha hjälp med att sluta?

Det finns hjälp och stöd att få både för dig själv och för dig som anhörig. Socialförvaltningen erbjuder stöd, råd och hjälp till alla personer som har problem med alkohol, droger eller spel.

Inga pengar?

Ibland kan familjer ha svårt att få pengarna att räcka.

Om pengarna inte räcker till det allra viktigaste (mat, kläder och boende) kan en vuxen i din familj prata med socialtjänsten. Dina föräldrar ansöker då om ekonomiskt bistånd och vi prövar om ni skulle ha rätt att få hjälp.

Du har rätt att få information om ekonomiskt bistånd och också få berätta för oss om det är något särskilt du och din familj skulle behöva. Det är inte alltid vi kan ge den hjälp du önskar, men det är viktigt för oss att du får möjlighet att berätta om din situation. Hör av dig så kan vi berätta med om ekonomiskt bistånd.

För dig som läser på gymnasiet

Om du går på gymnasiet och dina föräldrar har svårt att få pengarna att räcka kan ni söka om extra tillägg hos CSN. Extra tillägg betyder att du får mer i studiebidrag. Det extra tillägget får du behålla utöver det ekonomiska biståndet din familj får.

Om du sommarjobbar och/eller jobbar extra får du behålla din lön utöver det ekonomiska biståndet dina föräldrar får upp till en viss gräns.

Är det stökigt hemma

Bråkar ni mycket hemma eller vill ni bara hitta bättre sätt att prata med varandra? Alla familjer är olika och ibland behöver ni hjälp från andra vuxna för att underlätta att prata med varandra.

Gör en ansökan till socialtjänsten, gå in via länken:

Ansök Barn och Unga – Mörbylånga kommun

Ni kan också kontakta oss vi telefon. Hitta mer information genom länkarna:

Telefontider Barn och familj, Individ och familjeomsorgen

Ring oss på 010-354 70 00
Skicka e-post till barnochfamilj@morbylanga.se

Just nu: Stängt

Barn och familj

barnochfamilj@morbylanga.se

Viktoria Gustavsson Dimond, Enhetschef, Barn & Familj, Familjerätt & Familjehem, Vuxen & Försörjning

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2024-12-19 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Social omsorg
Gå till topp