Till innehåll på sidan

Stöd, kontakt och hjälp (för dig som ung)

Information om det stöd som finns för dig som barn, tonåring eller ung vuxen. Behöver du eller någon annan hjälp? Här har vi samlat flera viktiga ställen du kan få hjälp från.

Elevhälsan på skolan

Om du tycker att något är jobbigt och du inte trivs i skolan är det bra att prata med någon om det för att kunna hitta en lösning. Du kanske har blivit utsatt för mobbing eller kränkningar, eller känner dig väldigt stressad. Då kan du prata med elevhälsan på skolan.

Nedan har vi listat stöd som du kan söka hjälp. Allt från frivillig organisationer, region till kommunens socialtjänst.

 

Anmäl oro för barn

Barn och unga har rätt att växa upp under trygga förhållanden. Är du orolig för att ett barn i din närhet far illa eller lever under ogynnsamma uppväxtvillkor?

Anmälan Barn och Unga – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Är du utsatt för våld eller andra övergrepp?

Är du utsatt för misshandel, upplever våld i familjen eller utsätts för sexuella övergrepp? Du har rätt att få skydd och hjälp. Du kan ta kontakt med socialtjänsten eller sydostjouren (efter kontorstid) för att få hjälp. Du kan ansöka om stöd och hjälp via socialtjänsten:

Ansökan Barn och Unga – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Skadligt bruk och beroende

Är du orolig för att någon i din närhet dricker för mycket alkohol, använder narkotika eller har problem med spel om pengar?

Är du själv orolig för att du dricker för mycket alkohol, tar du droger eller har du problem med spel om pengar och vill ha hjälp med att sluta?

Det finns hjälp och stöd att få både för dig själv och för dig som anhörig. Socialförvaltningen erbjuder stöd, råd och hjälp till alla personer som har problem med alkohol, droger eller spel.

Inga pengar?

Ibland kan familjer ha svårt att få pengarna att räcka.

Om pengarna inte räcker till det allra viktigaste (mat, kläder och boende) kan en vuxen i din familj prata med socialtjänsten. Dina föräldrar ansöker då om ekonomiskt bistånd och vi prövar om ni skulle ha rätt att få hjälp.

Du har rätt att få information om ekonomiskt bistånd och också få berätta för oss om det är något särskilt du och din familj skulle behöva. Det är inte alltid vi kan ge den hjälp du önskar, men det är viktigt för oss att du får möjlighet att berätta om din situation. Hör av dig så kan vi berätta med om ekonomiskt bistånd.

För dig som läser på gymnasiet

Om du går på gymnasiet och dina föräldrar har svårt att få pengarna att räcka kan ni söka om extra tillägg hos CSN. Extra tillägg betyder att du får mer i studiebidrag. Det extra tillägget får du behålla utöver det ekonomiska biståndet din familj får.

Om du sommarjobbar och/eller jobbar extra får du behålla din lön utöver det ekonomiska biståndet dina föräldrar får upp till en viss gräns.

Är det stökigt hemma

Bråkar ni mycket hemma eller vill ni bara hitta bättre sätt att prata med varandra? Alla familjer är olika och ibland behöver ni hjälp från andra vuxna för att underlätta att prata med varandra.

Gör en ansökan till socialtjänsten, gå in via länken:

Ansök Barn och Unga – Mörbylånga kommun

Ni kan också kontakta oss vi telefon. Hitta mer information genom länkarna:

Telefontider Barn och familj, Individ och familjeomsorgen

Ring oss på 010-354 70 00
Skicka e-post till barnochfamilj@morbylanga.se

Just nu: Stängt

Barn och familj

barnochfamilj@morbylanga.se

Viktoria Gustavsson Dimond, Enhetschef, Barn & Familj, Familjerätt & Familjehem, Vuxen & Försörjning

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2023-12-15 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Social omsorg
Gå till topp