Spara vatten
Vattenreserver och sinande brunnar
De senaste åren har kommunen investerat stora belopp för att säkra vattentillgången även sommartid. Trots det är vattenreserverna ändliga och brunnarna kan sina vid längre perioder av torka. Enskilda brunnar sinar oftast fortare än de kommunala och då är det ännu viktigare att hushålla med det vatten som finns.
Sänk vattenförbrukningen
Genom att sänka din vattenförbrukning kan du som har kommunalt dricksvatten spara tusenlappar i minskade fakturabelopp samtidigt som du minskar energi- och kemikalieförbrukningen som behövs för att göra råvatten till dricksvatten. Att hushålla med vattnet gagnar både individen och klimatet, oavsett årstid, och vi vill därför uppmana till en resurseffektiv vattenanvändning året om.
Även små vardagliga förändringar kan göra stor skillnad om vi alla hjälps åt. En genomsnittlig person använder ungefär 140 liter vatten per dygn.
Så kan vi spara vatten:
Att bada i badkar och duscha är två av de mest vattenkrävande aktiviteterna i hemmet. För att fylla ett badkar behövs upp till 200 liter vatten, betydligt mer än genomsnittssvenskens dagliga förbrukning. Om du väljer duschen istället för badkaret förbrukar du mindre vatten, och du kan dessutom själv kontrollera hur länge du vill duscha.
Visste du att en dusch med vanligt duschmunstycke förbrukar ungefär 12 liter vatten i minuten och en tio minuter lång dusch förbrukar med andra ord nästan lika mycket vatten som en genomsnittssvensken gör på en dag. Att korta ner duschtiden med fem minuter sparar runt 60 liter vatten per dusch. Glöm inte att stänga av vattnet medan du använder schampo, balsam och tvål.
Viste du att ett snålspolande duschmunstycke förbrukar 5-7 liter vatten i minuten, vilket är ungefär hälften så mycket som ett vanligt duschmunstycke. Genom att byta duschmunstycke från ett vanligt till ett snålspolande kan du spara lika mycket vatten som att halvera din duschtid.
Fyll tvätt- och diskmaskiner helt innan du kör dem och använd vattensnåla program. Ofta behöver du inte förskölja disken, utan det räcker att skrapa av större matrester så tar diskmaskinen hand om resten.
Undvik om möjligt att diska för hand och i synnerhet under rinnande vatten. Använd hellre diskpropp eller balja och skölj i kallt vatten om du inte har möjlighet att använda en diskmaskin.
Visste du att kranen i badrummet förbrukar ungefär sex liter vatten per minut medan den i köket ofta förbrukar något mer. Om du stänger av badrumskranen när du borstar tänderna och rakar dig slipper du förbruka vatten i onödan.
Visste du att en rinnande toalett kan förbruka över 1000 liter vatten per dygn, mer än ett större hushåll, och bör lagas inom kort.
En droppande kran kan verka harmlös men kan med tiden bli en riktig vattenbov. Varje dygn förbrukar den 55 liter vatten – helt i onödan! Över tid blir det dessutom kostsamt. På ett år ger den läckande kranen upphov till en ökad förbrukningskostnad på ungefär 1000 kronor, exklusive uppvärmningskostnaden. Det blir med andra ord snabbt lönsamt att byta den där packningen som är trasig eller att byta ut kranen.
Spola inte för att få kallt vatten. Istället kan du ställa en kanna med vatten i kylskåpet och låta kylen göra jobbet. På så sätt har du alltid tillgång till kallt vatten utan att behöva spola i onödan.
Regnvatten fungerar lika bra att vattna med som dricksvatten. Vatten från hustak kan samlas upp i regntunnor för att användas till bevattning i trädgården.
Var vattensmart - behåll de goda vattenvanorna året om
Vi bor i en torr del av landet där det finns risk för låga grund- och ytvattennivåer och de senaste årens vattenbrist har visat att obegränsad vattentillgång inte är helt givet. Som en del i länsstyrelsen Kalmar läns Vattensmart-kampanj vill vi säga att det är viktigt att behålla de goda vattenvanorna året om för en mer hållbar vattenkonsumtion.
Kampanjen Vattensmart