Vindkraftspark Nya Utgrunden
Första steget i den här tillståndsprocessen kallas avgränsningssamråd. Det är den som söker tillstånd som har ansvar för att genomföra samrådet och bjuda in länsstyrelsen, kommunen, berörda myndigheter, grannar och andra berörda. Det går att läsa mer om samrådsprocessen på länsstyrelsens hemsida:Prövning av miljöfarlig verksamhet | Länsstyrelsen Kalmar (lansstyrelsen.se).Syftet med avgränsningssamrådet är att diskutera innehållet i den miljökonsekvensbeskrivning som ska lämnas in med ansökan. En miljökonsekvens-beskrivning är ett dokument som redovisar de effekter som uppförandet av vindkraftsparken kan tänkas ha på miljön och människor i närområdet. En specifik miljöbedömning ska genomföras för verksamheten som kan antas medföra betydande miljöpåverkan.När avgränsningssamrådet är genomfört med myndigheter och allmänhet lämnas en ansökan med miljökonsekvensbeskrivning till Mark- och miljödomstolen. Hur prövningsprocessen går till kan du läsa på Miljödomstolens hemsida:Miljötillstånd - Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.Observera att en vindkraftspark till havs prövas både som miljöfarlig verksamhet och miljöfarlig vattenverksamhet och kräver tillstånd både enligt 9 och 11 kap. miljöbalken. Miljöbedömningen är en process som slutförs vid tillståndsprövningen.
Bolaget arbetar nu med att ta fram en så kallad miljökonsekvensbeskrivning och är i slutskedet. Utifrån framtaget underlag skriver bolaget en ansökan om tillstånd och en miljökonsekvensbeskrivning som lämnas in till Mark- och miljödomstolen och prövningsprocessen kan starta. Bolagets avsikt är att lämna in tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen under hösten 2023.Under oktober 2022 inkom bolaget med en förfrågan till Mörbylånga kommun med önskan att kommunen tidigt i tillståndsprocessen lämnar beslut om kommunal tillstyrkan. Kommunen svarade att Mörbylånga kommun avser att ta beslut avseende om etableringen utgör lämplig mark- och vattenanvändning när prövningsmyndigheten, Mark- och miljödomstolen, översänder den kompletta ansökan och miljökonsekvensbeskrivning med en begäran av om kommunen anser att lokaliseringen kan tillstyrkas eller inte. Kommunen tar därför inte beslut på det underlag som nu finns i ärendet.Bolaget har tidigare genomfört samråd med Länsstyrelsen och kommunen där samrådsunderlaget med information om området och den fortsatta processen diskuterats. Informationsmöte för särskilt berörda och allmänheten har hållits. Bolaget har sammanställt ett dokument, så kallad samrådsredogörelse, som beskriver vilken information som förmedlats och vilka synpunkter som har kommit fram.
Eftersom den aktuella prövningen både gäller miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet så prövas ansökan hos Mark- och miljödomstolen och det är den som fattar beslut.
Prövningsprocessen är omfattande och tiden beror på många olika faktorer. En viktig parameter är hur komplett ansökan och miljökonsekvensbeskrivning som lämnas in till domstolen är.Om bolaget behöver komplettera med fler/mer omfattande utredningar kan det dra ut mycket på tiden innan ansökan anses vara komplett och klar att pröva.Enligt bolagets uppgifter i samrådsunderlaget förväntas driftsättning ske först efter 2025.
Det är viktigt att veta att olika delar av kommunen har olika roller i tillståndsprocessen. Samhällsbyggnadsnämnden är den nämnd i kommunen som primärt deltar i samrådsprocessen och som kan komma med synpunkter på vad miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla. Samhällsbyggnadsnämnden kan lämna förslag på vilka villkor som bör ställas som krav i tillståndsbeslutet för verksamheten. Detta får inte kommunstyrelsen påverka.Den andra rollen kommunen har är möjligheten för politiken att avgöra om en tillståndspliktig vindkraftsanläggning får komma till stånd i kommunen. Detta görs genom bestämmelsen om kommunal tillstyrkan som politiker i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen tar ställning till längre fram i prövningsprocessen.
Det är sökanden som är mottagare för synpunkter från allmänheten. Under avgränsningssamrådet kan allmänheten lämna synpunkter men även när ansökan kungörs (annonseras) på webb och i tidningar har allmänheten möjlighet att lämna synpunkter. Beslutet som fattas av Mark- och miljödomstolen kan också överklagas.
Kommunal tillstyrkan även kallat den kommunala vetorätten innebär att en kommun har rätt att säga nej till etablering av en vindkraftspark i den egna kommunen. Det är en del av den kommunala självbestämmanderätten.Att kommunen tillstyrker vindkraftsparken är en förutsättning för att prövningsmyndigheten ska kunna ge tillstånd.Kommunens beslut om tillstyrkan är en bedömning av om den aktuella vindkraftsetableringen kan anses utgöra en lämplig mark- eller vattenanvändning sett ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv.Lokaliseringen som föreslås för Nya Utgrunden ligger i svenskt territorialvatten och inom Mörbylångas kommungräns. Det innebär att vindkraftsetableringen omfattas av bestämmelsen om kommunal tillstyrkan.
När ansökan är komplett och lämnats till Mark- och miljödomstolen skickar domstolen formellt en begäran till kommunen om att lämna besked om kommunen tillstyrker ansökan eller om man kommer att utnyttja det kommunala vetot.
Samhällsbyggnadsnämnden har lämnat synpunkter på vilka frågor som nämnden anser ska beskrivas i den kommande miljökonsekvensbeskrivningen. Detta gäller till exempel lokalisering och anslutningspunkter, tydliga visualiseringar, konsekvenser för yrkesfisket, arkeologi och kulturmiljö, flora och fauna samt vilka risker som finns och vilka skyddsåtgärder som kan behöva vidtas.
Vid prövningen ligger ansvaret hos sökanden för att redovisa tillräckligt med underlag för att ansökan ska kunna prövas hos Mark- och miljödomstolen (MMD). Utredningar och undersökningar görs alltså av sökanden och de expertkonsulter som anlitas av sökanden. Dessa sammanställs i en så kallad miljökonsekvensbeskrivning som sökanden lägger fram tillsammans med tillståndsansökan till MMD.Denna miljökonsekvensbeskrivning är ett dokument som beskriver de effekter uppförandet av en vindkraftspark kan tänkas ha på miljön och människor i närområdet som bland annat ljud, visuell landskapspåverkan, marint liv och fågelliv.
Den kommunala vindbruksplanen är ett tematiskt tillägg och ska läsas tillsammans med den kommunala översiktsplanen. Vinbruksplanen är som översiktsplanen inte juridiskt bindande men vägledande och har en stark betydelse i överprövningsärenden.
Om du är intresserad av att lära dig mer om vindkraft kan du hitta information på dessa webbplatser:Energimyndigheten - Vindkrafthttp://www.energimyndigheten.se/fornybart/vindkraft/Naturvårdsverket - Vindkrafthttps://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/vindkraft/Naturvårdsverket - Vindvalhttp://www.naturvardsverket.se/vindvalEnergimyndigheten - Kommunens tillstyrkanhttps://www.energimyndigheten.se/fornybart/vindkraft/vindlov/planering-och-tillstand/svenskt-vatten/provningsprocessen/kommunens-tillstyrkan/Boverket - Planering och prövning av vindkrafthttps://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/sa-planeras-sverige/planeringsfragor/vindkraft/Länsstyrelsen - Vindbrukskollenhttps://vbk.lansstyrelsen.se/