Till innehåll på sidan

Efterlevandestöd vid suicid

I Kalmar län finns sedan juli 2022 möjlighet till stöd för länsinvånare som drabbats av en närståendes suicid, ett proaktivt och sammanhållet efterlevandestöd.

Vem kan få stöd?

Stödet ges både till vuxna och barn (förskoleålder till 17 år). Det är Region Kalmar Län tillsammans med Kommunförbundet som tagit fram en länsgemensam rutin som syftar till att förebygga psykisk ohälsa för efterlevande vid suicid.

Efterlevande till en person som har tagit sitt liv befinner sig i en krissituation och har stort behov av stöd. Inte bara i den omedelbara situationen (akuta skedet) men också efteråt (uppföljande skedet). Sorgen vid suicid skiljer sig från andra plötsliga dödsfall i det att skuld, skam och ilska ofta förekommer.

Det är inte heller ovanligt att personer runt den efterlevande tar avstånd. Av rädsla att säga fel saker eller för att göra den efterlevande påmind om vad som har hänt. Detta sammantaget gör att efterlevande själva löper ökad risk för psykisk ohälsa och suicid. Att aktivt följa upp och ge stöd är därför en viktig suicidpreventiv insats.

 

Har du tankar om att ta ditt liv

eller har du en närstående med såna tankar?  Det finns hjälp att få.

Vid akut självmordsrisk bör du alltid ringa 112 eller närmaste psykiatri- eller akutmottagning.

Du kan be att får prata med jourhavande präst när du ringer 112.

Är du eller din närstående under 18 år vänder ni er till barn- och ungdomspsykiatrin, är du 18 år eller äldre vänder du dig till vuxenpsykiatrin. Du kan själv beställa tid eller komma med hjälp av remiss.

Stöd och hjälp vid psykisk ohälsa

Du kan ringa eller chatta med olika jourer och organisationer som erbjuder sitt stöd både för dig och dina anhöriga. Du kan vara anonym.

Du kanske vill dela dina upplevelser eller tankar med någon som lyssnar, du kanske behöver lite medmänskligt stöd, eller så är du orolig för en närstående och vill ha råd om hur du ska hjälpa.

MIND

En oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa är MIND, de har flera stödlinjer:

  • Självmordslinjen, är öppen varje dag dygnet runt. Är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller till dig som anhörig och som har frågor om din närstående som har tankar på att ta sitt liv. Du är anonym vid kontakt. Du kan chatta eller ringa på telefon: 90 101
  • Livslinjen, är till för dig mellan 16-25år som vill chatta med en vuxen.  Ibland är livet tufft och då är det bra att prata med någon. Chatten är öppen söndag-torsdag klockan 17-24.
  • Föräldralinjen, är du orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet? Ring Föräldratelefonen på 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19–21.
  • Äldrelinjen, vänder sig till dig som mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. Vi har öppet måndag – torsdag klockan 8-19 . Ring på telefon: 020-22 22 33.
  • Mind forum, här diskuteras allt det där som kallas livet. Mind Forum är en trygg plats på nätet där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Du kan dela med dig, ge och få stöd.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2024-06-27 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Social omsorg
Gå till topp