Till innehåll på sidan

Checklista för att starta livsmedelsverksamhet

Detta är en kom-ihåg-lista för dig som planerar att starta ett mindre livsmedelsföretag i form av café med smörgås- och salladsberedning samt servering. Här kan du bland annat se vilka olika utrymmen, inredning och utrustning som kan behövas.

Kom-ihåg-listan är endast tänkt som en rekommendation. Det är till slut verksamhetens omfattning och art som avgör vad som behövs för att hantera livsmedel på ett bra och säkert sätt.

Varumottagning

Utrymme för mottagning, uppackning, returemballage, backar, vagnar

Personalutrymmen

  • Omklädningsrum med plats för åtskild förvaring av privat- och arbetskläder
  • Plats för smutstvätt och ren tvätt
  • Personaltoalett med handtvättställ
  • Pausrum/matrum/kontor

Förrådsutrymmen

  • Utrymmen för torra varor, förpackningsmaterial
  • Kyl- och frysutrymmen

Beredningsutrymme

  • Värmeenheter (hushållsspis, mikrovågsugn eller liknande)
  • Tillräckligt med arbetsbänkar, avställningsytor, hyllor, hoar- och tappkranar
  • Skilda kylenheter för olika oförpackade livsmedel (kött, fisk och grönsaker)
  • Utrustning för nedkylning.
  • Plats för förpackningsmaterial och paketering
  • Frysenheter
  • Handtvättställ

Försäljning/servering

  • Exponeringsdisk med kyld del för smörgåsar och sallader eventuellt avdelad
  • Plats för kaffemaskiner, dryckeskyl, mikrovågsugn, kassa, porslin och förpackningsmaterial
  • Handtvättställ

Diskutrymme

  • Diskbänk med ho och tappkran
  • Diskmaskin
  • Utrymme för smutsig respektive ren disk
  • Plats för avfallsbehållare
  • Handtvättsmöjligheter

Städutrymme

  • Plats för städutrustning
  • Hyllor för rengöringsmedel och liknande
  • Upphängningsanordning för städredskap
  • Utslagsvask och tappställe

Soputrymme

  • Avskilt utrymme för sopor

Ytterligare utrymmen och utrustning än de som tas upp här krävs till exempel vid bakning, beredning av mat, glassberedning, syltberedning och all annan särskild hantering.

Väsentliga ändringar i lokalen eller av verksamheten ska anmälas till kommunen innan ändring sker.

 

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2025-01-31 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Miljö- och bygg
Gå till topp