Till innehåll på sidan

Kommunalförbund

Samverkan mellan kommuner kan ske genom kommunalförbund som övertar verksamheter från sina medlemskommuner. Ett kommunalförbund är fristående i förhållande till sina medlemskommuner.

Mörbylånga kommun är medlem i fem kommunalförbund – Ölands kommunalförbund, Kalmarsundsregionens renhållare, Kalmarsunds Gymnasieförbund, Kommunalförbundet Sydarkivera och Räddningstjänsten Sydost.

Ölands kommunalförbund

Ölands Kommunalförbund är ett formellt samarbetsorgan för kommunerna Borgholm och Mörbylånga.

Kommunalförbundet är under avveckling.

Kretslopp Sydost

Kretslopp Sydost ansvarar för insamling och behandling av hushållsavfall i Mörbylånga, Kalmar, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge kommuner.

Kalmarsunds Gymnasieförbund

Kalmarsunds Gymnasieförbunds uppgift är att bedriva och utveckla gymnasial utbildning och kommunal vuxenutbildning åt medlemskommunerna Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås.

Kommunalförbundet Sydarkivera

Kommunalförbundet Sydarkivera fungerar som en gemensam arkivorganisation för sina förbundsmedlemmar. Från 1 maj 2018 är Sydarkivera gemensamt dataskyddsombud för de förbundsmedlemmar, däribland Mörbylånga kommun, som har tecknat avtal om anslutande tjänst.

Räddningstjänsten Sydost

Räddningstjänsten Sydost är räddningstjänsten för kommunerna Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Emmaboda, Torsås, Nybro, Kalmar, Borgholm och Mörbylånga.

Räddningstjänsten Sydost (RTSO) är ett kommunalförbund med uppdrag att utföra den räddningstjänstverksamhet som åligger medlemskommunerna enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO). RTSO är räddningstjänsten för kommunerna Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Emmaboda, Torsås, Nybro, Kalmar, Borgholm och Mörbylånga.

Förbundet styrs av en förbundsdirektion som under 2023 består av kommunstyrelsens ordförande i medlemskommunerna.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stänger kl.16.00
Senast uppdaterad: 2024-04-09 Publicerad: 2023-04-27 Informationsägare: Internt stöd
Gå till topp