Till innehåll på sidan

Akut hjälp

Telefonnummer i akuta lägen

Socialjour (sydostjouren)

Tfn: 010-354 71 84 (020-453 900)
Kontorstid ringer du individ och familjeomsorgens reception. När socialkontoret är stängt och du behöver hjälp med akuta sociala frågor kan du vända dig till sydostjouren.

SOS Alarm

Tfn: 112
Hit ringer du om du är i en akut nödsituation och behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.

Polisen

Tfn: 114 14
Det här är polisens telefonnummer för ärenden som inte är akuta, till exempel en polisanmälan. Du kan ringa hit var du än är i landet och bli kopplad till närmsta polismyndighet.
Om du är utomlands och vill ringa polisen så ringer du 0046-77-114 14.

Barn- och ungdomspsykiatrisk akutmottagning

Tfn: 0480-812 94
Är du som ung, eller är någon ung person i din närhet, i behov av snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning riktad mot barn och ungdomar. Den har öppet dygnet runt.

Psykiatrisk akutmottagning

Tfn: 0480-817 70
Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning. Den har öppet dygnet runt.

 

Är du orolig för någon?

Barn och unga har rätt att växa upp under trygga förhållanden. Är du orolig för att ett barn i din närhet far illa eller lever under ogynnsamma uppväxtvillkor? Är du själv barn och upplever oro eller otrygghet i din hemmiljö eller är orolig för dina egna levnadsvanor?

Du kan anmäla misstanke som privatperson eller i tjänsten.

Anmälan Barn och Unga – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Är du orolig för en vuxen?

Är du orolig för att någon i din närhet dricker för mycket alkohol, tar droger eller har problem med spel om pengar och behöver stöd och hjälp med att sluta? Är du orolig för att någon i din närhet har svårt att hantera sin ilska och behöver få hjälp? Det finns hjälp och stöd att få. I denna e-tjänst kan du anmäla till socialtjänsten om du har misstanke eller kännedom om att vuxen person far illa.
Du kan anmäla misstanke som privatperson eller i tjänsten.

Anmälan Vuxen – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Vill du ha hjälp?

Är du själv barn eller ungdom och upplever oro eller otrygghet i din hemmiljö eller är orolig för dina egna levnadsvanor? Tveka inte att ansöka om hjälp via kommunens socialtjänst.

Ansökan Barn och Unga – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Är du vuxen och dricker för mycket alkohol eller använder droger, eller har du problem med spel om pengar och behöver stöd och hjälp med att sluta? Har du svårt att hantera din ilska? Det finns hjälp och stöd att få. 

Ansökan Vuxen – Mörbylånga kommun (morbylanga.se)

Seniorlots

Har du svårt att hitta vem du ska prata med?
Vill du ha information om någon av kommunens verksamheter
– Seniorlotsen kan guida dig till rätt person eller instans.

Seniorlotsen vägleder dig som är 65 år eller äldre och bor i Mörbylånga kommun.

Du kan ringa under våra öppettider 8.00 till 16.00 på helgfria vardagar, telefonnumret är 010-354 75 50.

Hjälptelefoner

1177 Vårdguiden (Sjukvårdsrådgivningen)

Tfn: 1177
Vårdguiden svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning när så behövs. Här arbetar sjuksköterskor med hög kompetens och lång erfarenhet. Vårdguiden är öppen dygnet runt.

BRIS, barn och ungas hjälptelefon

Tfn: 116 111
Till BRIS kan du som ung ringa om du vill prata med en vuxen. Om du som är under 18 år och behöver stöd är du välkommen att höra av dig till oss på Bris. Vi har alltid öppet – även på natten. Du är anonym och det är helt gratis.

BRIS, stöd för vuxna om barn

Tfn: 077-150 50 50
BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. BRIS har även en speciell stödlinje för idrottsledare, tfn: 077-440 00 42.

Digital mottagning för unga vuxna (18-25 år) med psykisk ohälsa, Region Kalmar Län

Ambitionen är att hjälpa unga vuxna som lider av psykisk ohälsa såsom nedstämdhet, oro, ångest, relationsproblem, olika kriser eller om du känner sig ensam. Mottagningen vänder sig till dig som ung vuxen som behöver stöd av vuxen och någon som lyssnar. Mottagningen har enbart videobesök och digitala kontakter. Du kan själv gå in på 1177.se och enkelt boka en tid för videomöte med psykolog/kurator via https://www.1177.se/Kalmar-lan/hitta-vard/kontaktkort/Digital-psykisk-halsa-Kalmar-lan/ Målet är att det ska finnas lediga tider samma dag, eller inom ett par dagar.

Kvinnofridslinjen

Tfn: 020-50 50 50
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Kvinnojouren & Ungdomsjouren Kalmar

Tfn 0480-191 55
Telefontider Vardagar: 09.00-16.00 / Lördag & söndag: 09.30-11.00
Blir du utsatt för hot, våld eller andra övergrepp? Är du orolig för någon i din närhet? Vi på Kvinnojouren och Ungdomsjouren arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn samt utsatta unga, ska erbjudas stöd och skydd av hög kvalitet oberoende av livssituation och bakgrund. Vi finns för dig i hela södra Kalmar län och tar emot personer från hela landet som behöver skyddat boende.

Brottsofferjouren

Tfn: 116 006
Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Hit kan du ringa och vara anonym om du vill och få stöd och information.

Alternativ till våld (ATV) jour telefon

010-35 22 270
Har du blivit utsatt för våld i nära relation eller har du vålds- och aggressionsproblem? Är du barn eller ungdom som upplever våld eller har upplevt våld i hemmet, eller kanske själv blivit direkt utsatt för våld? Hos oss kan du få hjälp!

VÄLJ ATT SLUTA

Tfn 020- 555 666
Ta steget till förändring. Prata anonymt med erfarna rådgivare som hjälper dig vidare. Genom att ringa Välj att sluta kan du få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Våra telefontider är: måndag-fredag 8.30-16.00.

Preventell

Telefon: 020-66 77 88
Har du tappat kontrollen över din sexualitet, är du rädd att göra dig själv eller andra illa? För personer som har ett skadligt tankemönster, en oönskad sexualitet eller dysfunktionella beteende finns hjälp att få, för mer information följ länken.

Impulskollen

Telefon: 020-11 80 20

Har du tappat kontrollen över din sexualitet, är du rädd att göra dig själv eller andra illa? För personer som har ett skadligt tankemönster, en oönskad sexualitet eller dysfunktionella beteende finns hjälp att få, för mer information följ länken.

 

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2023-12-11 Publicerad: 2023-04-17 Informationsägare: Social omsorg
Gå till topp