Till innehåll på sidan

Kapitel 3 – Parken och hotellet


Parken

Omkring 1865 beslutades att ett område norr om kvarteret Venus och Vikingen skulle besås med ekollon som så småningom skulle växa upp till en park till skydd mot nordliga vindar. Dock växte det dåligt och köpingen uppdrog till handelsmannen JM Widberg att låta plantera området med parkträd.

Vid sekelskiftet hade köpingen en stor och vacker park som sträckte sig från Järnvägsgatan till Norra Viken. 1905 byggdes en dansbana där det var dans nästan varenda sommarkväll.

En del av parken fick tas bort när järnvägen kom och för vägen bort mot magasinen. I parken ordnades sommartid fester med resande och musikkårer från Kalmar och även teaterpjäser. Parken hade från början slingrande gångar och buskar och bersåer. Parken var en samlingsplats för ortens befolkning.

Under 2025 planeras att den ska återfå något av sin forna glans.

Hotellet

År 1909 beslutade köpingens styresmän att det skulle byggas ett hotell och det kom att placeras på den plats som nu är grönområde intill parken. Gästgiveriet, vid torget,  hade börjat gå dåligt och sköttes inte så det behövdes något annat.

Det blev ett pampigt hotell med 16 gästrum, 2 matsalar och med kök och ölschapp i källaren. Det var en mycket vacker byggnad från början men efter en ombyggnad 1956 blev mycket av fasaden utseendemässigt förstörd.

Hotellet ägdes och sköttes av flera olika ägare under årens lopp. Här åt Mörbylångabor sin söndagsmiddag, här var bröllop, begravningsmiddagar och föreningsmöten. Hit kom kungliga jaktklubben för att bo vid jakt på södra Öland. Det var ett mycket frekventerat ställe.

Hotell Mörbylånga i sin glans dagar.
Efter ombyggnationen fick hotellet, som nu kallades Hotell Vågen, ett helt annat utseende.

Dock gick det allt sämre med tiden och år 1991 var det dags för rivning. Intill hotellet byggdes år 1919 en byggnad, där man visade film och där det var föreläsningar, uppträdanden, revy m m. Det var en stor lokal, som rymde 250 personer. När skolan byggdes ut och försågs med Aula år 1955 flyttades evenemangen dit och byggnaden monterades ner och flyttades till Vickleby.

 

Nästa stopp: Kapitel 4 – Hamnen

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppnar kl.08.00
Senast uppdaterad: 2024-06-25 Publicerad: 2024-06-19
Gå till topp