Till innehåll på sidan

Dricksvatten

Varje år produceras cirka 1,7 miljoner kubikmeter dricksvatten som försörjer kommunens hushåll, företag och besökare med vatten av god kvalitet. Kommunen ansvarar över 46 mil dricksvattenledningar som ligger nedgrävda över stora delar av kommunen, från Stora rör i norr till Ås i söder.

Egen brunn

Mörbylånga kommun ansvarar endast för att säkerställa den kommunala dricksvattenproduktionen. Om du har egen brunn är du själv ansvarig för att hålla koll på dricksvattnets kvalitet och för skötseln av brunnen. För dig som bedriver verksamhet med vatten från egen brunn finns ytterligare föreskrifter från Livsmedelsverket att hålla koll på.

Använd länkarna nedan för att läsa mer om vad som gäller om du har egen brunn.

Fyllning och tömning av pool

Det är helt okej att fylla en pool med kommunalt vatten så länge det görs på rätt sätt. I samband med större vattenuttag kan vattnet bli grumligt, både för dig och dina grannar. Det beror på att rost och avlagringar av mangan från ledningsnätet lossnar.

Se även till att ha en välfungerande vattenrening till din pool. På så sätt slipper du byta vatten så ofta, vilket sparar både dricksvatten och pengar.

Fyllning med kommunalt dricksvatten

  • Vid fyllning av mindre pooler eller påfyllning av en mindre mängd vatten i en större pool rekommenderas att fylla poolen en tid när den generella vattenförbrukningen är lägre. På så sätt belastar inte uttaget kapaciteten i ledningarna lika mycket och risken för missfärgning och vattenbrist i andra delar av nätet minskar. Föreslagna tillfällen är sent på kvällen eller nattetid, alternativt när det är dåligt väder (vattenförbrukningen är högre under varma och soliga dagar). Se även till att inte fylla poolen samtidigt som dina grannar.
  • Fyll på vatten i lugn takt för att minska risken för grumlighet. Planera för att fyllningen kan ta tid.
  • Se till att slangen hela tiden är ovanför vattenytan när du fyller poolen (brutet vatten). På så sätt riskerar vattnet i poolen inte att rinna tillbaka in i dricksvattennätet. De kommunala vattenledningarna är trycksatta och om trycket försvinner, exempelvis i samband med en läcka eller ett större vattenuttag i närheten, finns en risk att poolvattnet sugs tillbaka in i dricksvattennätet och förorenar dricksvattnet.
  • Det är inte tillåtet att använda kommunalt dricksvatten till att fylla pooler när bevattningsförbud råder.

Fyllning med hjälp av spol- eller tankbil

Vid fyllning av större pooler rekommenderas att fyllningen sker från en speditör som fyller poolen med en tankbil. Speditören fyller tanken från en plats anpassad för större uttag, och på så sätt kan grumligheten i vattnet undvikas.

Tömning av pool

Innan tömningen kan påbörjas måste alla kemikalier och desinfektionsmedel som används i poolvattnet förbrukas eller neutraliseras. I de flesta fall används klor som desinfektionsmedel och klorhaltigt vatten kan förorena både växt- och djurlivet och närliggande enskilda dricksvattenbrunnar om det släpps ut orenat. Även eventuella algbekämpningsmedel som används behöver förbrukas innan tömning påbörjas.

  • Avklorering kan ske genom att tillsätta kemikalier för avklorering och sedan låta vattnet stå i några timmar. I mindre pooler som står soligt kan kloret förbrukas genom att vattnet får stå några dagar i solen utan att ytterligare klorering tillsätts.
  • När vattnet är avklorerat kan det släppas ut på den egna gräsmattan och infiltrera lokalt. Var noga med att inte tömma ut vattnet för snabbt så att det hinner sjunka undan. Det är inte tillåtet att låta vattnet rinna in till grannar eller ut på gator och cykelvägar.
  • Om det inte finns någon yta att låta vattnet infiltrera på inom fastigheten kan det släppas i det kommunala dagvattennätet, exempelvis via en dagvattenbrunn.
  • Tänk på att det inte är tillåtet att släppa ut vattnet i spillvattennätet, oavsett klorhalt. Detta eftersom vattnet kan påverka reningsprocessen om det inte är avklorerat och att reningsverket inte ska behöva hantera de stora volymerna som tömning av pooler innebär.

Vattenkiosker

I våra vattenkiosker kan du köpa större mängder med tekniskt vatten. Tjänsten är tänkt att användas av storkonsumenter av vatten, såsom lantbrukare, byggföretag och brandkår, men finns även för dig som har en sinande brunn eller saknar kommunalt vatten. I dagsläget finns vattenkiosker i Triberga, Södra Möckleby och Saxnäs.

Hur får jag tillgång till en vattenkiosk?

För att få tillgång till en vattenkiosk behöver du ansöka om en nyckel. Det gör du genom att kontakta kommunens servicecenter. Du behöver även en egen slang och klokoppling för att kunna använda vattenkiosken.

Kostnad

Årsavgiften för tillgång till vattenkiosken är 275 kronor inklusive moms. Kostnaden för att hämta vatten är 22 kronor per kubikmeter.

Få full kontroll över din förbrukning

I samband med att en nyckel ordnas får ni även en personlig inloggning till vattenkiosk.se. Där kan ni följa er förbrukning och se hur mycket vatten ni hämtat vid en specifik tidpunkt.

Bidra till ett säkert ledningsnät

Genom att använda våra vattenkiosker bidrar du till att förhindra smittor via ledningsnätet. Våra vattenkiosker är utrustade med backventiler och återströmningsskydd som förhindrar att smitta och smuts kommer in i ledningsnätet från de tankar som fylls.

Vattenkvalitet

Mörbylånga kommuns dricksvatten kommer från ett flertal vattentäkter runt om i kommunen. Vattnet uppfyller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12) .  Vattenprover tas i vattentäkter, vid vattenverken och i ledningsnätet hos konsument och skickas därefter till ett ackrediterat laboratorium för analys.

Hårdhetsgrad och pH-värde

Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner som finns i vattnet. Ju fler joner, desto hårdare vatten. Ett hårt vatten kan ge utfällningar i ledningar och kärl, medan ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp. Även doseringen av tvätt- och rengöringsmedel varierar efter hårdhet på grund av vattnets olika egenskaper.

Vattnets hårdhet mäts i tyska grader (°dH) och kategoriseras vanligtvis som mjukt (under 5 °dH), medelhårt (5-10 °dH) och hårt  (över 10 °dH). I tabellen nedan syns ungefärliga hårdhets- och pH-värden i olika delar av kommunen.

SamhälleHårdhet (°dH)pH
Algutsrum6,5-8,08,0-8,4
Eriksöre, Vickleby6,5-8,08,0-8,4
Färjestaden6,5-8,08,0-8,4
Glömminge6,5-8,08,0-8,4
Grönhögen, Össby, Enetri7,4-7,78,2-8,4
Gårdby6,5-8,08,0-8,4
Mörbylånga6,2-7,37,7-8,3
Norra Möckleby6,5-8,08,0-8,4
Resmo, Kastlösa6,2-7-37,7-8,3
Segerstad11,0-13,08,2-8,5
Stora Frö6,5-8,08,0-8,4
Södra Möckleby, Degerhamn, Albrunna7,7-11,08,2-8,5
Triberga10,0-13,07,9-8,4
Skogsby6,5-8,08,0-8,4

Vattenläcka eller missfärgat vatten?

Läs mer om hanteringen av vattenläckor och om missfärgat vatten på vår sida för felanmälan.

Har du upptäckt en vattenläcka?

Vardagar 8.00-16.00 kan du kontakta kommunens servicecenter. Övriga tider kan du kontakta kommunens VA-jour.

Servicecenter

VA-Jour

Vid vattenbrist av kommunalt vatten

I Mörbylånga kommun finns flera vattenverk vilket gör att vi kan leda om vatten i vårt ledningsnät från olika vattenverk. Det gör att vår dricksvattenförsörjning är relativt robust och mindre känslig för störningar.

Vid ett större avbrott i dricksvattenproduktionen eller en större samhällsstörning som berör det kommunala dricksvattennätet kan Mörbylånga kommun under en period behöva distribuera nödvatten från tankar. Läs mer genom att klicka på länken.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt
Senast uppdaterad: 2024-07-16 Publicerad: 2023-05-10
Gå till topp