Till innehåll på sidan

Gårdby 2:24 med flera

Planförslaget har varit ute på samråd under tiden den 4 maj till 3 juni 2024. Samrådsredogörelsen godkändes den 22 augusti 2024.

Planområdet
Planområdet

 

Planens syfte och läge

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra olika bostadstyper i norra delen av Gårdby som bidrar till en bostadsutveckling på östra sidan av Mörbylånga kommun. Detaljplanen ska även ge möjlighet för kommunen att ta över huvudmannaskapet för den allmänna platsmarken, i detta fall främst gatumark.

Sammanfattning av planförslaget

Planförslaget möjliggör en bostadsutveckling för Gårdby som är belägen i östra delen av Mörbylånga kommun. Detta tillåter tillkomsten av blandade bostadstyper såsom villor, radhus och flerbostadshus. Detta innebär konkret cirka 41 enbostadshus/radhus och cirka 50 lägenheter i flerbostadshus. I planområdets nordöstra del möjliggörs villor (högst 1.5 våningsplan) och blandade tomter mellan 1000-1400 kvm. För att komma in till detta område tillförs två in- och utfarter, samt en väg in till villaområdet. I nordvästra delen av planområdet föreslås radhus i två våningar med in- och utfart och väg in till området från den norra vägen. Mellan området med villor och radhus möjliggörs flerbostadshus på tre våningar. Här möjliggörs också in- och utfart mot vägen i norr och inom fastigheten finns yta för parkering.

Inom del av planområdet i väster längs Blomkvists väg, föreslås en kombinerad användning för bostads- och centrumändamål. Detta möjliggör en framtida komplettering av service i området med exempelvis butik, frisör eller liknande mindre verksamheter.

Ett grönstråk ska behållas som knyter samman naturreservatet nordöst om väg 925 och ner mot naturområdet som är beläget söder om planområdet.

Vidare planeras en torrdagvattendamm i nordväst. Där finns en lågpunkt som möjliggör att vatten kan ansamlas på en yta av 1000 kvadratmeter.

Vägen in från norr kommer att bli kommunal i samband med att denna sträcka ska försörja hela det nya bostadsområdet

Illustrationsplan
Illustrationsplan

Planprocessen

Förslaget är nu ute på samråd med berörda sakägare, myndigheter och organisationer. Samrådets syfte är att förbättra kommunens kunskapsunderlag och ge möjlighet till insyn och påverkan från fastighetsägare inom planområdet, grannar, myndigheter m.fl. Det kommer att finnas ytterligare ett tillfälle att lämna synpunkter senare i processen när förslaget har bearbetas utifrån inkomna synpunkter. Nästa tillfälle att lämna synpunkter är vid granskning.

 

Processen för detaljplan. Planen är under samråd.
Processen för detaljplan. Planen är under samråd.

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Enligt framtagen undersökning om betydande miljöpåverkan, daterad den 18 april 2024, är kommunens bedömning att planens genomförande inte medför en betydande miljöpåverkan.

Samrådsredogörelse

Miljö- och byggnadsnämnden har den 22 augusti 2024 beslutat att samrådsredogörelsen godkänns och ska utgöra en grund för fortsatt arbete med detaljplanen.

I Samrådsredogörelsen sammanställer kommunen alla de synpunkter, tankar och idéer som inkommit från privatpersoner, föreningar och myndigheter under samrådet, så kallade yttranden. I dokumentet redovisar också kommunen sin syn på de inkomna yttrandena.

Yttrandena i redogörelsen har i vissa fall förkortats, för att samrådsredogörelsen ska bli överskådlig. Yttrandena i sin helhet finns sparade och kan på begäran lämnas ut av kommunen.

Kontakta oss

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stänger kl.16.00
Senast uppdaterad: 2025-01-10 Publicerad: 2023-05-02
Gå till topp