Till innehåll på sidan
Allmän

Provsvar från döda fåglar dröjer

Tidigast måndag 3 juli väntas svar på den provtagning av de döda fåglar som påträffats i kommunen tidigare i veckan. Fåglarna misstänks vara smittade med samma fågelinfluensa som konstaterats hos fåglar i Kalmar.

Den 27 juni publicerade vi en nyhet som handlar om provtagning av döda fåglar i kommunen som misstänks vara smittade med samma fågelinfluensa som påträffats i Kalmar. Vi skickade då  fåglarna till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning.

Svaret på provtagningen väntas komma tidigast måndag den 3 juli.

Rapportera döda fåglar på kommunal mark

Har du hittat en död fågel på kommunal mark så kontakta oss genom att göra en felanmälan. Vi kommer då att hämta fågeln och anmäla det till ”Rapportera vilt” så att även Statens veterinärmedicinska anstalt får informationen.

Gör en felanmälan.

Hantera döda fåglar på privat mark

Om du hittar en död fågel på din mark/tomt som du måste flytta på ska fågeln hanteras med försiktighet. Du kan gräva ner fågeln på en lämplig plats på din tomt eller slänga den i hushållsavfallet. Ha alltid handskar på dig och tvätta händerna efteråt.

Så gör du för att slänga den i hushållsavfallet:

  1. Ha handskar på dig
  2. Lägg fågeln i dubbla svarta soppåsar
  3. Förslut påsarna väl
  4. Släng i din soptunna
  5. Tvätta händerna

Om du hittar en död eller sjuk fågel ska du rapportera in fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras digitala formulär:

Rapportera vilt

Misstänkt utbrott av fågelinfluensa i Mörbylånga kommun

Senast uppdaterad: 2023-06-30 Publicerad: 2023-06-30
Gå till topp