Till innehåll på sidan
Fem personer står i en cirkel med sina huvuden mot varandra.
Kommun och politik

EU-valet 2024: Använd din röst

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Att rösta i EU-valet är din möjlighet att bestämma vad Europeiska unionen ska fokusera på under de kommande fem åren.

Vad är Europaparlamentet?

Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 705 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet.

Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Använd din röst, annars bestämmer andra åt dig.

Att rösta i EU-valet är din möjlighet att bestämma vad Europeiska unionen ska fokusera på under de kommande fem åren.

I Europeiska unionen kan demokratin kännas som en självklarhet för oss i dag. Men så har det inte alltid varit.

För inte så länge sedan levde miljontals européer under förhållanden då de inte kunde rösta eller ens tala fritt. Deras liv kunde vara i fara bara för att de var annorlunda, hade andra övertygelser eller ville ha ett annat liv.

Demokratin är en värdefull gåva som vi fått ta över från tidigare generationer. De hoppades på den och stred för den. Nu är det upp till oss att bevara den, att göra den starkare och föra den vidare till kommande generationer.

Det effektivaste sättet att göra det är att rösta – för ju fler som röstar, desto starkare blir demokratin.

Rösta på valdagen eller förtidsrösta

Du kan välja att rösta i din ordinarie vallokal på valdagen eller förtidsrösta. Vilken som är just din vallokal står på ditt röstkort. Vallokalerna är öppna mellan 08.00 och 21.00 under valdagen den 9 juni. Förtidsröstningen pågår under tiden 22 maj–9 juni.

Mer information och kontakt till valnämndens kansli

Val till Europaparlamentet 2024 | morbylanga.se

Senast uppdaterad: 2024-05-10 Publicerad: 2024-05-10
Gå till topp