Vi brinner för det gröna och närproducerade – kosten har temavecka
En miljövänligare verksamhet
Kosten i Mörbylånga kommun serverar alla skolor, förskolor, äldreboende och dagliga verksamheter inom kommunen med mat. Dagligen serverar vi mellan 2 800-3 000 måltider fördelat på de olika verksamheterna.
– Vi är en enhet som brinner för det gröna och närproducerade. Med grönt menar vi att bli en miljövänligare verksamhet. En del av det är att jobba med vårt matsvinn, transporter genom samlastning, köpa ekologiskt och närproducerat och lära barnen äta en varierad kost, säger Ulrica Svenzén, kostchef.
Målet är att alla ska vilja äta en varierad kost som består av kött, kyckling, fisk och grönt från vårt närområde.
Matrester blir till jord i Skansenskolans nya kök
Vi gillar att utvecklas och just nu byggs köket på Skansenskolan om och blir kommunens modernaste kök, här kommer till exempel våra matrester omvandlas till jord, i en så kallad Green Box, som sedan kan användas inom andra verksamheter i kommunen exempelvis vid plantering av blommor till våren.
På menyn: Allt från Ölandska rotfruktsnudlar till Taco på kyckling från Guldfågeln
Tanken med temaveckan är att erbjuda alla barn på våra skolor och förskolor mat som är anpassad efter årstiden och producerad i vårt närområde, så det blir en del kyckling, bönor och rotfrukter på matsedeln. Rätterna är anpassade för att tilltala barn i alla åldrar.
– Vi vill även passa på att lyfta allt det goda som faktiskt produceras på vår ö på gårdarna runt om. Hoppas det blir ett tema som tilltalar alla och att vi kan jobba vidare på det här även nästa år, säger Ulrica Svenzén.
Under veckan blir det allt från Öländska rotfruktsnudlar till Taco på kyckling från Guldfågeln och matsalarna pryds med affischer och bordsdekorationer med bilder tagna hos lantbrukare på ön och fakta om bland annat lök, morot och bönor.
Matsedel v.43 – Jordens bästa vänner
Måndag: | Öländsk Falafel av gula ärtor, ugnsstekt potatis, rotfrukts coleslaw |
Tisdag: | Öländska rotfruktsnudlar med wokad kyckling / vegobitar och sötsur sås |
Onsdag: | Fiskpanetter, rödbetsbiffar, solmos och kall grön sås |
Torsdag: | Solskens Lasagnette |
Fredag: | Taco av kycklingfärs, taco av vegofärs och rotfrukter, med klassiska tillbehör |
Häng med Kosten på InstagramDen här veckan kan du följa Kostenheten på kommunens Instagramkonto: @morbylangakommun |
Kontakt och mer information
Nyfiken på att veta mer om Kostenheten eller arbetet kring temaveckan? Välkommen att kontakta oss.