Till innehåll på sidan
Förskola, skola och utbildning

Vi brinner för det gröna och närproducerade – kosten har temavecka

Den här veckan är det temavecka – Jordens bästa vänner – på kommunens förskolor och skolor. Idén kommer från Jenny Petersson som jobbar som kock och köksansvarig på Färjestadens skola. Tanken är att erbjuda alla barn närproducerad mat som är anpassad efter årstiden.

En miljövänligare verksamhet

Kosten i Mörbylånga kommun serverar alla skolor, förskolor, äldreboende och dagliga verksamheter inom kommunen med mat. Dagligen serverar vi mellan 2 800-3 000 måltider fördelat på de olika verksamheterna.

– Vi är en enhet som brinner för det gröna och närproducerade. Med grönt menar vi att bli en miljövänligare verksamhet. En del av det är att jobba med vårt matsvinn, transporter genom samlastning, köpa ekologiskt och närproducerat och lära barnen äta en varierad kost, säger Ulrica Svenzén, kostchef.

Målet är att alla ska vilja äta en varierad kost som består av kött, kyckling, fisk och grönt från vårt närområde.

Matrester blir till jord i Skansenskolans nya kök

Vi gillar att utvecklas och just nu byggs köket på Skansenskolan om och blir kommunens modernaste kök, här kommer till exempel våra matrester omvandlas till jord, i en så kallad Green Box, som sedan kan användas inom andra verksamheter i kommunen exempelvis vid plantering av blommor till våren.

På menyn: Allt från Ölandska rotfruktsnudlar till Taco på kyckling från Guldfågeln

Tanken med temaveckan är att erbjuda alla barn på våra skolor och förskolor mat som är anpassad efter årstiden och producerad i vårt närområde, så det blir en del kyckling, bönor och rotfrukter på matsedeln. Rätterna är anpassade för att tilltala barn i alla åldrar.

– Vi vill även passa på att lyfta allt det goda som faktiskt produceras på vår ö på gårdarna runt om. Hoppas det blir ett tema som tilltalar alla och att vi kan jobba vidare på det här även nästa år, säger Ulrica Svenzén.

Under veckan blir det allt från Öländska rotfruktsnudlar till Taco på kyckling från Guldfågeln och matsalarna pryds med affischer och bordsdekorationer med bilder tagna hos lantbrukare på ön och fakta om bland annat lök, morot och bönor.


Matsedel v.43 – Jordens bästa vänner

Måndag:Öländsk Falafel av gula ärtor, ugnsstekt potatis, rotfrukts coleslaw
Tisdag:Öländska rotfruktsnudlar med wokad kyckling / vegobitar och sötsur sås
Onsdag:Fiskpanetter, rödbetsbiffar, solmos och kall grön sås
Torsdag:Solskens Lasagnette
Fredag:Taco av kycklingfärs, taco av vegofärs och rotfrukter, med klassiska tillbehör

En närbild på morötter i händerna på en man i rödrutig skjorta.
Ölands Karot – känd för sin söta och saftiga smak.

Lökodling på ön – Öland är Sveriges största lökproducent.

Häng med Kosten på Instagram

Den här veckan kan du följa Kostenheten på kommunens Instagramkonto: @morbylangakommun

Öppna Instagramkontot i din webbläsare

 

Kontakt och mer information

Nyfiken på att veta mer om Kostenheten eller arbetet kring temaveckan? Välkommen att kontakta oss.

Senast uppdaterad: 2023-10-23 Publicerad: 2023-10-23
Gå till topp