Till innehåll på sidan
familj-par som håller varandras händer
Kommun och politik

Frivilligsamverkan när den är som bäst!

Frivilligorganisationer har tillsammans haft ett tiotal volontärserbjudanden som har stöttat ca 50 människor i utsatthet och ensamhet i Mörbylånga kommun. Och vi har bara börjat!

Frivilligsamverkan i Mörbylånga kommun har pågått sedan våren 2022 då Ukrainakriget startade och kommunen rustade för mottagande. Det var flera organisationer och företagare som ville hjälpa och vi startade där och då en god samverkan. Gruppen består av representanter från bl.a. Svenska kyrkan, Rödakorset, Lions, SPF Solvändan, ICA Skansen Mörbylånga, Södra Möckleby Sockenförening samt medarbetare från Mörbylånga kommun som samordnar samverkan. 

Nystart under våren 2023 

Under våren har tagit ett omtag och utvecklat arbetet till att ideellt stötta människor i utsatthet/ensamhet, bosatta i Mörbylånga kommun (för extra stöd under en begränsad tid). Representanterna träffas kontinuerligt och samordnas av tjänstepersoner från kommunen. 

Vi är rörande överens om att vi behöver ”jobba i mellanrummen”, säger Anneli Bergman, samordnare förebyggande arbete i Mörbylånga kommun.  

Gruppen arbetar frivilligt för att matcha behov som enskilda individer har (vilka representanterna i gruppen kommer i kontakt med) mot volontärserbjudanden som frivilligorganisationerna och näringslivet erbjuder. Hittills har man sett till att ca 50 behövande har fått stöttning i form av presentkort på mat, gåvobevis på kläder och husgeråd, busskort, cyklar samt samtalsstöd och gruppverksamhet.

Gruppens betydelse blir allt viktigare för att via samarbete med lokalsamhället möta tuffare förhållanden både nu och i framtiden, säger Ann Willsund, kommundirektör i Mörbylånga kommun. 

Kontakt

Vill du veta mer eller komma i kontakt med någon av samordnarna eller frivilligorganisationerna? Välkommen att höra av dig till oss!

Anna Gustafsson, Verksamhetsutvecklare bildningsförvaltningen

Anneli Bergman, Samordnare förebyggande arbete för barn och unga

Senast uppdaterad: 2023-10-17 Publicerad: 2023-10-17
Gå till topp