Biståndshandläggning LSS och SoL
Stödet som ges från socialtjänsten ska stärka dina möjligheter att leva ett självständigt liv. Kommunens biståndshandläggare kan ge mer information om vilket stöd du kan få.
Två lagar som bestämmer om stödet
Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
LSS-lagen ska tillgodose behov så att du uppnår goda levnadsvillkor.
Socialtjänstlagen, SoL
Målet med SoL är att tillgodose behov så att du uppnår skälig levnadsnivå.
Stöd enligt LSS
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger den enskilde möjlighet att leva som andra i jämförbar ålder. LSS-lagen är en så kallad rättighetslag.
Vem kan få hjälp?
Inom LSS finns tre kriterier (personkrets), varav en måste vara uppfylld för att få rätt till insatser enligt denna lag.
- Personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd (Personkrets 1).
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning eller hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom (Personkrets 2).
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service (Personkrets 3).
Vilka stöd finns inom LSS?
Stöd kan ges inom följande områden
Råd och stöd
Av regionen kan du få stöd och rådgivning av till exempel en kurator, psykolog, dietist eller arbetsterapeut. Vård för att behandla en sjukdom ingår däremot inte i LSS.
Personlig assistans
Personlig assistans avser ett personligt utformat stöd. Det ges av ett begränsat antal personer åt dig som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar behöver hjälp med ett eller flera grundläggande behov.
Ledsagarservice
Ledsagarservice kan du få för att besöka vänner eller delta i kulturliv eller fritidsaktiviteter. För promenader och aktiviteter som du annars inte skulle kunna genomföra eller vara delaktig i.
Biträde av kontaktperson
Biträde av kontaktperson kan du få i syfte att bryta och motverka social isolering genom samvaro och hjälp till fritidsaktiviteter.
Avlösarservice i hemmet
Med avlösarservice avses avlösning i det egna hemmet. Syftet med insatsen är att en person tillfälligt övertar omvårdnaden av dig för att avlasta din anhörig.
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Du ska genom korttidsvistelse erbjudas miljöombyte och rekreation. Dina anhöriga eller familjehemsföräldrar får då avlastning. Korttidsvistelse kan ske på särskilt korttidsboende, i stödfamilj eller genom lägervistelse.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
Insatsen korttidstillsyn syftar till att ge dig särskild tillsyn före och efter skolan samt under lov och studiedagar. Är till dig som ung och som inte längre har rätt till fritidsverksamhet enligt 14 kap. 7 skollagen (2010:800). Insatsen kan vara aktuell till och med att du avslutar dina gymnasiestudier.
Bostad med särskild service för barn och ungdomar
Denna insats kan ges dig som barn/ungdom som trots omfattande stödinsatser inte kan bo kvar i ditt hem. Insatsen ges om ditt omsorgsbehov är så omfattande att det inte kan tillgodose i hemmet.
Bostad med särskild service för vuxna
Bostad med särskild service för vuxna inkluderar tre huvudformer av bostäder. Servicebostad, gruppbostad eller annan särskilt anpassad bostad. Insatsen servicebostad och gruppbostad är för dig som har omfattande tillsyn och omvårdnadsbehov och som behöver mer eller mindre kontinuerlig närvaro av personal. Annan särskild bostad är en bostad med viss grundanpassning i vilken personalstöd inte ingår.
Daglig verksamhet
Syftet är att bidra till din personliga utveckling och främja din delaktigheten i samhället. Insatsen omfattar dig i yrkesverksam ålder som inte arbetar eller studerar.
Ansök om insatser
En individuell prövning görs alltid av den insats som din ansökan gäller. Om du själv inte kan göra en ansökan kan din god man/förvaltare eller vårdnadshavare göra en ansökan åt dig. Du hittar blanketten under ”Övriga tjänster”, under ”Område” väljer du ”Stöd och omsorg”, näst längst ner hittar du ”Ansökan enligt LSS”.
Stöd inom SoL
För dig som har en psykisk funktionsnedsättning finns möjlighet att ansöka om insatser enligt socialtjänstlagen.
Vilket stöd finns inom SoL?
Boendestöd
Insatsen är ett anpassat stöd som utgår från dina behov och ska leda till en förbättrad livssituation. Stödet kan ges som instruktioner, vägledning, motivering och aktivering för att stärka din egen förmåga.
Dagverksamhet
Dagverksamhet är en insats för dig som har ett behov av en meningsfull sysselsättning med social samvaro som utgår från dina behov och förutsättningar. Syftet med insatsen är att bidra till din personliga utveckling och främja din delaktigheten i samhället. Dagverksamhet omfattar dig i yrkesverksam ålder som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Bostad med särskild service
Bostad med särskild service är till för dig med psykisk funktionsnedsättning som inte längre kan få behovet av omvårdnad, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet.
Kontaktperson
Kontaktperson ges i syfte att bryta och motverka social isolering genom samvaro och hjälp till fritidsaktiviteter.
Ansök om insats/stöd
En individuell prövning görs alltid av den insats som din ansökan gäller. Om du själv inte kan göra en ansökan kan din god man/förvaltare hjälpa dig att göra en ansökan.
Vad händer sen?
När vi har fått din ansökan kontaktar din handläggare dig för att boka ett möte där vi pratar om ditt behov av stöd. Inför mötet behöver vi ibland be dig om intyg. Vi kan också behöva be om information från andra personer, exempelvis läkare eller anhöriga. Vi ber alltid om ditt samtycke innan vi begär ut uppgifter om dig. Efter mötet skriver din handläggare en utredning och bedömer om du har rätt till det stöd du ansökt om. Du får ditt beslut skriftligt med posten.
Överklaga beslut
Om du inte är nöjd med ett beslut har du rätt att överklaga. Information om hur du överklagar medföljer beslutet som skickas hem till dig.
Om du får rätt till stöd
Om du får rätt till stöd blir du kontaktad av utföraren, den som ger dig stödet, för att planera hur insatsen ska påbörjas. Det finns personlig assistans som drivs av Mörbylånga kommun och det finns externa företag. Din handläggare berättar för dig hur du gör för att välja utförare.
Avgifter för LSS insatser
Insatser enligt LSS är frivilliga och kostnadsfria. Det enda som du betalar själv för är måltider på korttidstillsynen/korttidsboendet och daglig verksamhet. Om du är hyresgäst i en bostad med särskild service enligt LSS tecknar du ett andrahandskontrakt. Då betalar du din egen hyra och andra kostnader som tillkommer för ett eget boende, som exempelvis el, dagligvaror och andra personliga utgifter.
Avgift betalas inte för
- Personlig assistent
- Ledsagarservice
- Kontaktperson
- Avlösarservice i hemmet
- Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
- Korttidstillsyn utanför det egna hemmet för skolungdom över 12 år
- Stöd och service i bostad med särskild service för vuxna
- Daglig verksamhet
Du betalar för
- Mat och annat som behövs i hushållet
- Mat på daglig verksamhet
- Resor
- Aktiviteter på fritiden
- Hyra för bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt LSS
- Hemsjukvård (inklusive utprovning av hjälpmedel)
Biståndshandläggare LSS och socialpsykiatri
Insatser inom LSS och socialpsykiatri, omsorgen om personer med funktionsnedsättning, OFN.
Yvonne Eriksson, Biståndshandläggare LSS och socialpsykiatri
Jeanette Wilner, Biståndshandläggare LSS och socialpsykiatri
Alma Gran, Biståndshandläggare LSS och socialpsykiatri
Pernilla Boqvist, Enhetschef biståndshandläggning ÄO och OF
Enhetschefer verksamheter
Verksamheter inom omsorg om personer med funktionsnedsättning, OFN