Till innehåll på sidan
Uppleva och göra

Upptäck fyra pärlor – Välkommen till en unik kust!

Idag är det FN-dagen och vi vill passa på att uppmärksamma fyra unika platser längs med kusten, alla utnämnda som specialområden av FN-organisationen Unesco. Vandra, paddla, cykla, historiska guidningar och mycket annat!

Längs södra Sveriges östkust hittar du fyra helt olika platser som blivit utnämnda som specialområden av FN-organisationen Unesco för sina unika natur- och kulturmiljöer.

Som ett pärlband utmed kusten hittar du två världsarv och två biosfärområden, fyra unika platser som bjuder in till att vandra, paddla, cykla, historiska guidningar och mycket annat!

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Södra Ölands odlingslandskap är med på Unescos lista över världsarv. Landskapet här är unikt och värdefullt. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna.

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap | sodraoland.se

Två kvinnor i friluftskläder vandrar över Stora alvaret i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.
Fotograf: Alexander Hall

Fotograf: Andreas Blomlöf

Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona

En unik plats som firar 25 år som världsarv. Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona består av befästningar, örlogsvarv och örlogshamn, den militära och den civila staden samt anläggningar i omgivningen.

Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona | karlskrona.se

Biosfärområde Blekinge Arkipelag

Upptäck rik natur och kultur i Biosfärområde Blekinge Arkipelag, där ängarna och skogen möter havet. Våra länkade kustleder ARK56 guidar dig på cykel, till fots, i kajak eller med båt. Du är här nu.

Biosfärområde Blekinge Arkipelag | blekingearkipelag.se

Biosfärområde Blekinge Arkipelag
Almö Nabben Fotograf: Robert Ekholm

Vattenriket Fotograf: Patrik Olofsson

Biosfärområdet Vattenriket i Kristianstad

Välkommen till Vattenriket. Åar, sjöar och hav. Åsar, slätter och skogar. I Biosfärområde Kristianstads Vattenrike kan du vandra, cykla, paddla, fiska och skåda fågel. Starta ditt besök på naturum Vattenriket!

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike | kristianstad.se

Vad är ett världsarv?

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Det finns mer än 1 000 världsarv i 167 länder – de flesta har blivit utnämnda för sina kulturvärden men vissa har hamnat på världsarvslistan för sina unika naturvärden. Ett fåtal, som svenska Laponia, är utnämnda både för sitt natur- och kulturarv.

Svenska Unescorådet | unesco.se/kultur/varldsarv

Vad är ett biosfärområde?

Ett biosfärområde är ett modellområde för hållbar samhällsutveckling. Unesco utser områden i världen som uppvisar goda initiativ för hållbar utveckling. Ett biosfärområde har som uppdrag att vara ett modellområde där insatser fokuseras på att främja biologisk mångfald, hållbar samhällsutveckling och kunskapsutveckling genom forskning och folkbildning. Lokal samverkan är grunden. Ett biosfärområde formas efter lokala förutsättningar, just därför är varje biosfärområde unikt!

Unesco | biosfarprogrammet.se

Kontakt och mer information

Välkommen att höra av dig till vår världsarvssamordnare för frågor och funderingar.

Emma Rydnér, Världsarvssamordnare

Senast uppdaterad: 2023-10-24 Publicerad: 2023-10-24
Gå till topp