PRAO – hjälp till att ta emot våra elever
På bilden ser ni eleverna Erik, Meya och Stina i årskurs 9 på Färjestadens högstadium som letar efter praoplatser.
Det riktiga jobbet
Vi är nog många som tydligt minns tillbaka när vi var ute på prao under högstadiet. Oavsett om det kändes jätteroligt och spännande eller supertråkigt och jobbigt, så minns vi det med alla våra sinnen. Ett viktigt avbrott från skolundervisningen för att få se och upptäcka något annat, något som var på riktigt.
– Det är just det som är på riktigt som gör att vi kommer att minnas upplevelsen under lång tid framöver. Det riktiga jobbet, det riktiga ansvaret och den riktiga självkännedomen. Det är en unik erfarenhet som våra ungdomar får när de är ute på prao och får prova på arbetslivet. Det är för att samla kunskaper inför deras kommande studie- och yrkesval, säger Sofie Engström, Studie- och yrkesvägledare i Mörbylånga kommun.
Våra elever i årskurs 9 på Färjestadens högstadium och Skansenskolan ska ut på sin sista praovecka nu under hösten. Praoperioden är fördelad på tre veckor, vecka 39, 40 och 41, för att inte konkurrera om arbetsplatserna i kommunen.
– Vill du och ditt företag ta emot en praoelev under en eller alla veckorna, går det bra att höra av er till mig, säger Sofie Engström.
Vår framtida arbetskraft
Om det kommer en elev som vill göra sin prao hos er, ta då tillfället och hjälpa till! Att ta emot en praoelev kan gynna både dig och din arbetsplats. Ni får möjlighet att visa upp det ni gör, och på så sätt fånga elevens intresse att kanske söka arbete hos er i framtiden. Våra ungdomar är ju vår framtida arbetskraft.
Vad betyder prao?
Praktisk arbetslivsorientering (prao) är obligatorisk och syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval.
Här hittar du frågor och svar kopplade till prao i grundskolan och motsvarande skolformer.
Kontakt och mer information
Hör gärna av dig till Sofie Engström, Studie- och yrkesvägledare