Till innehåll på sidan
Företag och näringsliv

Kan skolklasser göra studiebesök utan att åka någonstans?

Gårdby skola testade ett nytt sätt för att visa arbetslivet för eleverna i årskurs 6.

Klass 6 i Gårdbyskola fick under onsdagen genom AnnaSara Nilsson, Näringslivsutvecklare, besöka Mörbylånga kommunhus utan att vara på plats själva.

– Jag körde helt enkelt ett videosamtal med hela klassen. Deras lärare hade samlat alla framför en storbild och fixat mikrofon så de kunde ställa frågor live, berättar AnnaSara.

De hade tidigare i veckan förberett frågor så som – Hur många jobbar i kommunhuset?, Varför blir det ingen cykelväg i Gårdby?, Vad är det roligaste med ditt jobb?

Dessa frågor fick de sedan ställa till Ann Willsund som är kommundirektör och politikern Ulrik Brandén som med glädje svarade på alla frågor.
Ann lyfte särskilt bredden av olika yrkeskategorier inom kommunen och hur samhällsutveckling är spännande men tar tid.

Eleverna fick även en rundtur i kommunhuset och fick hälsa på Jörgen i Servicecentret, kika in i matsalen och följa med på en tur i de långa korridorerna.

-Detta testet kommer utifrån en samverkan med Linnéuniversitetet(LNU) som fått pengar från Kampradsstiftelsen för att undersöka de digitala möjligheterna för barn och unga på landsbygden, där är vi en av skolorna som de samverkar med säger Annelie Olsson, rektor på Gårdby skola.

-Det här är något som skolorna och de olika företagen runt om i kommunen skulle kunna göra tillsammans för att visa vilka yrken som finns i kommunen och dessutom utan några busskostnader. Det skulle ju in förlängningen även kunna utmynna i besök på skolan från företaget, tänker AnnaSara

två kvinnor tittar på ett videosamtal via en mobil

Senast uppdaterad: 2024-02-26 Publicerad: 2024-02-26
Gå till topp