Till innehåll på sidan
Sittande personer som lyssnar på ett föredrag
Pressmeddelande

Fortsatt förbättringar i företagsklimatet för Mörbylånga kommun

Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat och för andra året i rad fortsätter kommunens positiva utveckling.

Svenskt Näringsliv mäter årligen företagens upplevelse av företagsklimatet i den kommun som de är verksamma i. Ett gott företagsklimat innebär att det är gynnsamt att starta och driva företag. Syftet med rankingen är att visa just detta.

Kommunens positiva utveckling fortsätter men i år ser vi positiva och negativa förändringar vad gäller utvecklingen i de olika parametrar som mäts.

– Kul att det går åt rätt håll och det är viktigt att vi fortsätter samverkan med företagen så vi jobbar med rätt saker, säger Peter Marklund näringslivsutvecklare.

Positiv förändring ser vi bland annat vad gäller dialogen med kommunens beslutsfattare och upphandling. Tillgång till relevant kompetens sticker ut när det kommer till områden som behöver förbättras.

Kommunen tog ett rejält kliv uppåt i förra årets ranking och årets resultat förbättrar det ytterligare med fyra placeringar.

– Jag föredrar en stabil utveckling utan stora hopp. Då blir det bra förutsättningar för att hänga med i alla parametrar. Tillgång till relevant kompetens är vår sämsta gren den här gången och det har ju bäring på att vi har lägsta arbetslösheten i länet sedan flera år tillbaka. Inget gymnasium och många av våra ungdomar flyttar till fastlandet i samband med gymnasiet. Samtidigt uppmärksammar vi att kommunen växer, på fredag firar vi stadigvarande över 16 000 invånare. Förhoppningsvis ökar detta också tillgång till efterlängtad kompetens, säger Anna-Kajsa Arnesson förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Alla kommuner i Kalmar län

Rankning alla kommuner i Kalmar län

Alla enkätfrågor

Alla enkätfrågor Mörbylånga kommun

Rankningsutveckling

Rankningsutveckling Mörbylånga kommun

 

För mer information och frågor

Ranking Lokalt företagsklimat 2023

Peter Marklund, Näringslivschef

Senast uppdaterad: 2023-09-20 Publicerad: 2023-09-20
Gå till topp