Till innehåll på sidan
Världsarv

Fokus på kulturkommunikation när studenter utforskade Ölands världsarv

I samarbete mellan Mörbylånga kommun och Linnéuniversitetet undersökte studenter kommunikationen kring världsarvet på södra Öland.

Hur upplever människor ett världsarv och hur kan fler förstå dess värde genom tydlig kommunikation? Det ville fem studenter från Linnéuniversitetets program kulturarv i samtid och framtid ta reda på. Genom ett samarbete med Mörbylånga kommun, undersökte studenterna kommunikationen kring världsarvet på södra Öland.

– Världsarvet är inte bara en plats. Det är många delar som tillsammans berättar en historia om mänsklig påverkan och dess samspel med naturen. I vårt projekt ville se om den helheten verkligen framgår i dagens kommunikation kring Ölands världsarv, berättar Pär, en av studenterna.

Under kursen kulturarv och kommunikation fick studenterna använda sina teoretiska kunskaper i ett verkligt uppdrag. Projektet innebar både research, intervjuer och fältstudier. Pär fokuserade särskilt på radbyarnas roll och hur deras betydelse för världsarvet förmedlas.

– Att promenera genom världsarvet och använda utbildningen i en konkret miljö gav hela projektet en känsla av meningsfullhet. Det kändes som att vi faktiskt kunde bidra med något!

Filip valde i stället att undersöka kommunikationsinsatserna längs Mörbylångaleden.

– Jag gick flera etapper av leden och letade efter olika informationskanaler. Det fanns QR-koder, skyltar och broschyrer. Mycket fungerar bra, men vi såg också potential till förbättring, särskilt för spontana besökare och turister som kanske inte vet om att de befinner sig i ett världsarv.

Emma Rydnér arbetar som världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun och är mycket positiv till samarbetet.

– Studenterna har varit engagerade och tittat på vår kommunikation ur flera olika perspektiv. Deras arbete kommer absolut att bidra till att kommunikationen kring världsarvet blir ännu bättre!

Emma fortsätter och förklarar att FN-organisationen Unesco står bakom världsarvs-konventionen som över 190 länder skrivit under.

– Världsarv som Södra Ölands odlingslandskap fungerar som ett kapitel i en global berättelse om vår gemensamma historia. På Öland handlar det om ett unikt odlingslandskap med radbyar, alvarmarker och sjömarker som formats av många generationers arbete.

Studenterna hoppas nu att deras idéer kan tas vidare av kommunen och för dig som funderar på att studera kulturarv vill Pär säga:

– Bara gör det! Kulturarv handlar inte bara om gamla traditioner och byggnader. Det handlar om hur vi förstår vår samtid och formar framtiden.

Text: Ida Sköld, Linnéuniversitetet.

Senast uppdaterad: 2025-04-16 Publicerad: 2025-04-16
Gå till topp