Värna om miljön – tips och råd för en hållbar vardag
Bli energismart i vinter – få kostnadsfri rådgivning
Vintern är här, och det är en perfekt tid att bli mer energismart! Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri service som hjälper dig att minska din energianvändning och sänka dina kostnader. Rådgivarna kan ge tips och råd om:
- Uppvärmning och energieffektivisering.
- Transporter och energikostnader.
- Andra sätt att minska din klimatpåverkan.
Rådgivningen är öppen för:
- Privatpersoner.
- Små och medelstora företag.
- Bostadsrättsföreningar och flerbostadshusägare.
- Föreningar.
Vill du veta mer?
Sök efter energi- och klimatrådgivning i din kommun
Spara energi – enkla tips (energimyndigheten.se)
Radon i hemmet?
Radon är en osynlig och luktfri gas som finns naturligt i marken, luften och vattnet. I Mörbylånga kommun är risken för höga radonhalter särskilt stor längs västra sidan vid landborgskanten samt kring Degerhamn och Grönhögen. Radon kan även komma från byggnadsmaterial i hus.
När bör jag göra en radonmätning?
Radonmätningar bör göras under eldningssäsongen (oktober–april) för att ge ett säkert resultat. Mätningen ska pågå i minst två, helst tre månader. Vid tidsbrist, exempelvis vid husköp, kan en korttidsmätning göras under 2–10 dagar.
Du bör mäta radonhalten om:
- du köper ett hus.
- du bygger ett nytt hus.
- du bygger om eller till huset.
- du ändrar ventilationen eller uppvärmningssystemet.
- det har gått mer än 10 år sedan senaste mätningen.
Hur gör jag en radonmätning?
Kontakta ett ackrediterat företag för att beställa mätdosor och få mer information om mätning:
Swedac – Ackrediterade laboratorier för radonmätning
Dela dina mätresultat
Mörbylånga kommun tar gärna emot kopior av dina mätresultat. Det hjälper oss att kartlägga radonhalterna i kommunen och ge bättre rådgivning i framtiden.
Kompostering – låt trädgårdsavfallet bli ny näring
Att kompostera är ett bra sätt att ta hand om trädgårdsavfall som gräs, löv, kvistar och andra växtdelar från trädgårdsarbetet. Det skapar naturlig näring och minskar mängden avfall.
Vad gäller för kompostering?
Du får kompostera trädgårdsavfall på din egen tomt i en öppen kompost. Däremot är det inte tillåtet att slänga trädgårdsavfall på allmänna grönytor, som parker eller skogspartier. Detta kan orsaka övergödning och sprida invasiva arter som påverkar den naturliga balansen i växt- och djurlivet. Enligt miljöbalken räknas dumpning av trädgårdsavfall som nedskräpning och är förbjudet på platser där allmänheten har tillträde.
Vad gör jag om jag inte kan kompostera själv?
Om du inte har möjlighet att kompostera hemma kan du lämna ditt trädgårdsavfall gratis på kommunens återvinningscentraler. Ett annat alternativ är att beställa ett särskilt trädgårdskärl från Kretslopp Sydost för hämtning av ditt avfall.
Eldning – Så här gör du rätt och mer miljövänligt
Eldning utomhus
- Kompostera helst: Trädgårdsavfall som gräs, löv och kvistar bör i första hand komposteras för att återföra näringen till naturen.
- Vad får eldas? Endast torrt trädgårdsavfall som gräs, löv, kvistar och andra växtdelar får eldas. Det är förbjudet att elda avfall som tryckimpregnerat trä och plast, vilket är ett miljöbrott och måste anmälas av tillsynsmyndigheten.
- Respekt för grannar: Eldning får inte skapa olägenheter för grannarna, som nedsmutsning eller påverkan på hälsan. Sådan störande eldning är förbjuden enligt miljöbalken.
- Detaljplanerade områden: Inom detaljplanelagt område är eldning av torrt trädgårdsavfall endast tillåten mellan 1 oktober och 31 mars, samt på valborgsmässoafton, förutsatt att det inte stör omgivningen och att inget eldningsförbud råder.
Eldning inomhus
Använd rätt bränsle: När du eldar inomhus är det viktigt att använda torr ved och elda på rätt sätt i en bra eldstad. Då minskar du risken för skadliga utsläpp.
Vad röken kan visa: Rökens utseende hjälper dig att se om förbränningen fungerar som den ska:
- Vit rök: Det betyder att förbränningen är bra, särskilt kalla dagar. Så här ska det se ut – det visar att förbränningen är ren och effektiv.
- Värmedaller: Tyder också på bra förbränning och är vanligare när det är varmt ute.
- Svart rök med stark lukt: Det här betyder att något är fel, och att skadliga gaser släpps ut.
- Gulaktig rök: Kan innehålla farliga ämnen och visar på dålig förbränning.
Prata med grannen
Om du störs av rök från eldning, försök prata med grannen först. I många fall är det möjligt att lösa situationen direkt, då den som eldar kanske inte är medveten om problemet.
Genom att elda ansvarsfullt och med hänsyn kan vi tillsammans bidra till en renare och hälsosammare miljö.
Vill du veta mer?
Eldning | morbylanga.se
Vedeldning | naturvårdsverket.se
Problem med råttor?
Råttor kan snabbt bli ett problem om de hittar mat och skydd i närheten av ditt hem. Här är vad du bör tänka på:
- Matrester lockar råttor: Lägg aldrig ut matrester till fåglar, eftersom det även gynnar råttor och kan leda till att de ökar i antal.
- Använd inte råttgift själv: Det är olagligt för privatpersoner att lägga ut råttgift. För att använda råttgift krävs djup kunskap om råttors beteende och livscykel, samt noggrann bedömning av riskerna för andra djur och människor.
- Ta hjälp av experter: Kontakta alltid en professionell och licensierad skadedjurstekniker vid problem med råttor. De har rätt kunskap och utrustning för att hantera situationen på ett säkert sätt.
Om du upptäcker råttor som kommer upp ur avloppssystemet kan du kontakta Tekniska förvaltningen i kommunen för hjälp, tel. 010-354 70 00.
Egen brunn? – Så säkerställer du kvaliteten på ditt vatten
Dricksvatten av god kvalitet är viktigt för hälsan, och ansvaret för att underhålla egen brunn och kontrollera vattnet ligger på dig som fastighetsägare.
- Ta regelbundna prover: Vattnets kvalitet och tillgång kan förändras med tiden. Därför bör du testa ditt dricksvatten minst vart tredje år.
- Extra viktigt för barn: Små barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen i vattnet. Om det finns barn i hushållet är det särskilt viktigt att regelbundet kontrollera vattenkvaliteten.
- Beställ provtagning: Du kan beställa vattenprover via Webbshop Eurofins – Mörbylånga kommun . Där hittar du information om olika analyspaket, parametrar och priser.
Du kan även välja att låta analysera vattnet via annat analysföretag.