Utveckling på Sydöland: Sammanfattning av mötet i Grönhögen
Bakgrund
All robust infrastruktur måste dimensioneras för den maximala belastningen den kan utsättas för. Miljötillståndet för Grönhögens reningsverk hänger på att denna topplast kan hanteras. Eftersom vi är skyldiga att erbjuda VA-tjänster till alla fastigheter inom varje VA-verksamhetsområde, måste kapaciteten beräknas utifrån befintliga bostäder och verksamhetslokaler men också utifrån möjliga, tillkommande bostäder och verksamheter inom verksamhetsområdet. Detta inkluderar exempelvis nybyggnation på fastigheter inom befintliga detaljplaner.
Grönhögens reningsverk ska enligt den beslutade och av länsstyrelsen godkända VA-plan även hantera spillvatten från Sydölands östra sida. För närvarande kan vi inte garantera att miljötillståndet klaras om de pågående detaljplanerna i Grönhögen och Södra Möckleby genomförs fullt ut, utan att reningsverkets kapacitet utökas.
Förstudie för utbyggnad
Kostnaden för ett utbyggt reningsverk beräknas bli hög. Därför har vi inlett en förstudie för att skapa ett beslutsunderlag som är både ekonomiskt hållbart och tar hänsyn till människors och naturens behov. Förstudien väntas pågå i ett år och ska bland annat svara på hur dricksvatten kan säkras och hur spillvattnet bäst tas hand om på östra sidan samt om Grönhögens reningsverk behöver byggas ut.
Tre huvudalternativ för östra sidans spillvatten identifieras:
- Pumpa spillvattnet till Grönhögens reningsverk.
- Bygga ett nytt reningsverk på östra sidan.
- Pumpa spillvattnet norröver till något av kommunens andra reningsverk.
Oavsett utfall av förstudien kommer kommunen att investera stora summor för att både hantera spillvattnet från östra sidan och möjliggöra utveckling av nya detaljplaner i exempelvis Grönhögen. Dock har vi ett ansvar gentemot VA-taxekollektivet att göra detta så förnuftigt som möjligt, då det sist och slutligen är samtliga abonnenter av VA-tjänster i kommunen som ska dela på kostnaderna.
Pågående Detaljplaner
Samtidigt som vi genomför förstudien fortsätter vi arbetet med de pågående detaljplanerna. En del av planprocessen är att genomföra utredningar som ger oss kunskap om platsens förutsättningar. Utifrån dessa utredningar kan vi behöva göra nya ställningstaganden och i vissa fall kräva ytterligare utredningar. Detta innebär att detaljplaneprocesser kan ta tid, ibland flera år, beroende på komplexiteten. För de pågående detaljplanerna är det nu dags för en VA-utredning.
För att spara kostnader för exploatörerna informerade vi dem redan i somras om behovet av denna VA-utredning.
Kan man bygga på Sydöland?
Ja, det går att bygga på Sydöland! Så länge bygglov kan beviljas med hänsyn till andra krav än VA, kan bostäder och verksamhetslokaler byggas inom befintliga detaljplaner och utanför tätorter där detaljplanerade områden inte finns. Det är sådan nybyggnation som det finns höjd för i det befintliga reningsverket.
För intresserade har vi i gällande plan 5 byggrätter längs Nybovägen i Grönhögen, som med endast smärre justeringar av planen kan bli 9. Det finns också andra byggrätter på privata fastigheter inom befintliga detaljplaner, och det kan finnas möjligheter att förtäta byggnation på andra detaljplanerade fastigheter.
Kommunens bostadsbolag har bygglov för 8 hyresrätter på Nybovägen, och entreprenadupphandling och projektering kommer att påbörjas under hösten. Dessutom finns det 4 villatomter med byggrätter i Degerhamn ute till försäljning.
Sydöland ska leva!
Den politiska majoriteten har fastställt att vi under perioden 2024–2026 ska arbeta aktivt med utvecklingen av Sydöland. Att skapa fler arbetstillfällen är avgörande för Sydölands utveckling. Därför behöver vi rikta våra insatser mot att attrahera företag att etablera sig söder om Färjestaden. Det har även identifierats ett behov av att bygga ut reningsverken, vilket gör VA-utbyggnaden till en prioritet för att stödja denna utveckling.
Det råder ingen tvekan om att utvecklingen av Sydöland är i fokus för vårt arbete, och vi ser fram emot fortsatt dialog och samarbete för att nå dessa mål tillsammans.