Trygghet och brottsförebyggande arbete i Mörbylånga kommun
Effektiv samordning för ökad trygghet
Brottsförebyggande samordnare Annelie Bergman berättar att varje måndag hålls digitala EST-möten (Effektiv Samordning för Ökad Trygghet) där representanter från kommunens olika verksamheter, räddningstjänsten, polisen och Mörbylånga Bostads AB deltar. Under mötena redovisas veckans incidenter och nödvändiga åtgärder vidtas snabbt för att förebygga brott. Just att vi tar oss från ord till handling snabbt, har varit en av de bidragande orsakerna till förbättrad upplevd trygghet.
Trygghetsvandringar och medborgardialoger
Genom medborgardialoger och trygghetsvandringar har kommunen identifierat platser som upplevs som otrygga. Resurser omfördelas veckovis till de områden där behovet är störst. I början av året fokuserades resurserna på norra kommundelen, men sedan sommaren har insatserna ökat i Mörbylånga på grund av rapporterad skadegörelse. Det gemensamma arbetet i Färjestaden har gett goda resultat, och nu strävar kommunen efter samma framgång i Mörbylånga. Föräldrarnas engagemang är stort, och kommunen värdesätter invånarnas åsikter för att tillsammans hitta vägar framåt.
Samarbete för en tryggare kommun
Den brottsförebyggande kartläggningen visar dock att det finns en positiv attityd till alkohol och tobak bland unga, och en ökning av våld mot barn och unga. Att motverka detta kommer bli prioriterat framåt.
Det finns ett tydligt uppdrag från politiken, en uttalad förväntan att satsa på förebyggande arbete riktat mot barn och unga. Detta föreslås att bli prioriterat med 1,2 miljoner även 2025.
Uppdraget har inneburit ett förstärkt samarbete mellan bildningsnämndens och socialnämndens verksamheter som gör skillnad. Att jobba med gemensamma krafter för att leva upp till uppdraget att det ska vara en bra plats att leva och bo i i hela kommunen verkställs genom samarbete och samverkan mellan skola, förskola, fritidsgård, individ-och familjeomsorg. Verksamheterna har utvecklat en gemensam plattform för förebyggande insatser i skolan. Alla barn och unga i kommunen ska garanteras en god nivå på undervisning i ANDTS (Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel), jämlikhet, våldsprevention och psykisk hälsa. Föräldraforum hålls tre till fyra gånger per år för att öka föräldrarnas kompetens och stärka samhörigheten.
Ökade resurser för ungdomar
Kommunen har förstärkt personalstyrkan inom socialtjänsten och väktare som arbetar med ungdomar på kvällar och helger. Aktiva fritidsgårdar, kampanjer på biblioteken och en ökad satsning på familjecentralen med mer personal är också en del av insatserna.
Positiva resultat i trygghetsmätningen
Trygghetsmätningens resultat är ett värdefullt kvitto att vi fortsätter vara en trygg kommun. Vi har ett tydligt uppdrag att fortsätta jobba med förebyggande arbete och kroka arm med invånare, föreningar med flera för att lyckas.
Kontakt och mer information
Brottsförebyggande samordnare i Mörbylånga kommun.