Till innehåll på sidan
Illustration av en gul bil med tvållödder som ses genom ett fönster på en biltvätt.
Bygga, bo och miljö

Stora biltvättarhelgen 27 – 28 april

Dags att vårstäda bilen? Varför inte göra det till tradition att tvätta bilen i en tvätthall under Stora biltvättarhelgen! Genom att tvätta din bil i en biltvätt eller ”gör-det-själv-hall” kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för miljön.

När du tvättar bilen hemma på gatan, garageuppfarten eller parkeringsplatsen hamnar stora mängder av föroreningar i naturen. Det smutsiga tvättvattnet innehåller olja, tungmetaller och kemikalier som är skadliga för både människa, djur och miljö, och rinner utan rening ner i dagvattenbrunnar och direkt vidare till Kalmarsund och Östersjön, kanske till platsen där du fiskar och badar på sommaren.

Syftet med Biltvättarhelgen är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt istället. Biltvättar eller ”gör-det-själv” hallar är utrustade för att samla upp föroreningar i tvättvattnet och en del av dem återvinner också tvättvattnet vilket dessutom sparar vatten.

I vårt miljöbrev kan du läsa mer om hur du vårdar både bilen och båten på ett mer hållbart sätt.

Hållbara tips för en bättre miljö

Att vara miljömedveten behöver inte vara komplicerat och tidskrävande. I vårt miljöbrev får du enkla men effektiva tips för att skapa en mer hållbar trädgård och hemmiljö. Läs till exempel om hur du välkomnar igelkotten till din trädgård, varför det är viktigt att undvika övervattning av din gräsmatta, och hur du kan vara energismart och klimatsäker.

Tillsammans kan vi bidra till en renare och hälsosammare miljö för alla!

Första sidan av kommunens miljöbrev 2024 med texten Glad sommar önskar Mörbylånga kommun skrivet på en somrig bild av en röd stuga i grönskande trädgård med tvättlina och vita lakan på tork. Där under finns en artikel om hur man välkomnar igelkotten i sin trädgård tillsammans med en bild på en igelkott.

Miljöbrev 2024 (pdf) – Hållbara tips för en bättre miljö

Senast uppdaterad: 2024-04-26 Publicerad: 2024-04-26
Gå till topp