Till innehåll på sidan
Fiberkabelrulle bredvid grävt dike
Bygga, bo och miljö

Snart läggs kopparnätet ner – Hög tid att fundera på fiber!

Övergången från kopparnätet till moderna lösningar är en viktig del av digitaliseringen av Sverige som ger stora möjligheter. Senast november 2023 kommer hela kopparnätet vara avvecklat i Mörbylånga kommun.

Under 2025 och 2026 kommer de gamla mobilnäten, 2G och 3G vara avvecklade och därefter kommer inte längre äldre mobiltelefoner för 2G och 3G att fungera.

Delar av det gamla, fasta telefonnätet kommer att ersättas med fiber eller mobil teknik. Det innebär att i vissa områden ersätts vanlig fast telefoni med lösningar via mobilnätet, och bredband via telejacket (ADSL) med fiber eller mobilt bredband.

Senaste åren har bidrag betalats ut för att möjliggöra fiberutbyggnad på platser som tidigare varit svåra att bygga ut på kommersiell bas. Det har inneburit att kostnaden för slutkunden har kunnat hållas på rimlig nivå. Just nu pågår årets utbyggnad av fibernätet med hjälp av bidrag.

Kunder anslutna till kopparnätet behöver beställa nya, moderna och framtidssäkra lösningar för att fortsatt ha tillgång till telefoni och bredband. Det är upp till varje enskild fastighetsägare att vara aktiv och undersöka och beställa det man behöver.

Senast uppdaterad: 2023-05-16 Publicerad: 2023-04-25
Gå till topp