Till innehåll på sidan
Hållbar kommun

Skräpplockardagarna

Just nu plockas det skräp på många ställen i Mörbylånga kommun! För 20:e året i rad arrangeras Skräpplockardagarna, Sveriges största skräpplockaraktivitet för barn och unga.

Kampanjen pågår mellan 1 mars och 31 maj. Syftet med kampanjen är inte att städa, utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre.

Inga påsar i årets kampanj

Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa plastpåsar för att plocka skräp. Tyvärr har detta inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent, och det har också ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi är helt överens: den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

För årets Skräpplockardagar gäller nu att inga påsar kommer att skickas ut till förskolor, skolor, föreningar och kommuner. Istället uppmanar vi alla deltagare att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, hemmet eller på annan plats.

Pedagogisk aktivitet

Vi uppmuntrar alla pedagoger att utnyttja möjligheten att prata med barnen om skräpet som barnen hittat. Kampanjen är ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som vatten, kretslopp, nedskräpning, återvinning och konsumtion.

Varför kastas det skräp i naturen? Vad går att materialåtervinna? Vad händer med skräp i naturen?

På Håll Sverige Rents hemsida finns ett kostnadsfritt skolmaterial som är anpassat efter läroplanen och kampanjen.

Insamlat skräp

Under kampanjperioden uppmuntrar vi pedagoger att tillsammans med barnen ta med de förpackningar som går att återvinna till närmaste återvinningsstation. I övrigt så ska avfallet sorteras enligt de fraktioner som finns tillgängliga på respektive förskola/skola.

Anmäl din förskola, skola eller förening här: https://hsr.se/skrapplockardagarna/anmalan

Kontakt

Vid frågor om Skräpplockardagarna, kontakta:

Kersti Rikka, Miljö- och Klimatstrateg

Senast uppdaterad: 2024-03-28 Publicerad: 2024-03-27
Gå till topp