Till innehåll på sidan
Pressmeddelande

Positiva resultat för ungdomar i Mörbylånga kommun enligt LUPP-undersökningen 2024

Mörbylånga kommun har glädjen att presentera resultaten från den senaste LUPP-undersökningen (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken). Denna nationella enkätundersökning genomförs vart tredje år i Kalmar läns 12 kommuner och riktar sig till elever i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

Syftet med LUPP är att ge tjänstepersoner och beslutsfattare insikter om ungas levnadsvillkor på lokal nivå för att utveckla ungdomspolitiken utifrån de ungas perspektiv.

Familj: Hög nöjdhet och självbestämmande

Ungdomarna i Mörbylånga rapporterar en mycket hög nöjdhet med sin familjesituation, där hela 99 procent är nöjda. De upplever också en stark känsla av självbestämmande, vilket är avgörande för deras välmående och utveckling.

Trygghet: Ökad trygghet i bostadsområdet och på stan

97 procent av ungdomarna känner sig trygga i sitt bostadsområde. Tryggheten på stan har också förbättrats, särskilt bland tjejer, där 87 procent nu känner sig trygga, en ökning sedan 2018.
– Det är fantastiskt att våra ungdomar känner sig trygga och nöjda. Detta är resultatet av ett långsiktigt arbete för att skapa en trygg och inkluderande miljö för våra unga. säger Anna-Karin Almswik vice ordförande i Bildningsnämnden

Framtid: Optimism och minskad flyttbenägenhet

Färre ungdomar planerar att flytta från kommunen jämfört med 2021. Bland tjejer har andelen minskat från 73 till 44 procent och bland killar från 50 till 45 procent. Detta indikerar en stark framtidsoptimism bland ungdomarna i Mörbylånga.

Samhälle och demokrati: Minskande intresse för påverkan

Trots de positiva resultaten visar LUPP-enkäten att intresset för att påverka i kommunala frågor har minskat från 48 procent år 2018 till 30 procent år 2024. Detta speglar den generella trenden i Kalmar län och nationellt, vilket pekar på behovet av att öka engagemanget för samhällsfrågor bland unga i hela Sverige.
– Vi måste fortsätta arbeta för att öka ungdomars engagemang i samhällsfrågor och ge dem en känsla av delaktighet, säger Liv Stjärnlöf, ordförande i Bildningsnämnden.

Nästa steg

Nu inleds arbetet med att analysera resultaten tillsammans med ungdomarna, tjänstepersoner och förtroendevalda. Resultaten kommer att användas som underlag för beslut och vara en indikator på vad unga vill och behöver i vår kommun.
”Nu påbörjas arbetet med att analysera resultatet tillsammans med våra ungdomar. Vi kommer även jämföra med andra undersökningar och närliggande kommuner för att bättre förstå våra resultat.  Genom att konkretisera resultaten kan man sedan vidta åtgärder som är välgrundade och relevanta för våra ungdomar.”  säger Emilia Gustafsson ungdomssamordnare
För att ta del av det fullständiga resultatet, besök LUPP dashboard här: Digitala verktyget för LUPP i Kalmar län – Kommunförbundet Kalmar Län

För mer information

Emilia Gustafsson, Ungdomssamordnare

emilia.gustafsson@morbylanga.se telnr 01035-47092

Senast uppdaterad: 2025-03-25 Publicerad: 2025-03-25
Gå till topp