Till innehåll på sidan
Bild tagen ovanifrån på snötäckt öländskt landskap med landsväg i solnedgång.
Pressmeddelande

Mörbylånga kommun i topp i rankning av robusthet bland landets kommuner!

Det är inte bara kalkstenen som gör södra Öland så stadigt. Mörbylånga kommun är återigen länets mest robusta kommun, visar rapporten ”Regionernas kamp 2023”.

I den årliga rapporten från analys- och teknikkonsultföretagets WSP – ”Regionernas kamp” rankas Sveriges kommuner genom ett antal parametrar och visar hur rustad kommunen är inför framtiden och olika typer av samhällsförändringar.

Demografi, arbetsmarknad, ekonomi, utbildning och klimatarbete är några av de 14 parametrar som resultatet baseras på. Statistik från senaste året och utvecklingen under de senaste 10 åren analyseras och leder fram till ett robusthetsindex. Robusthet handlar om förmågan att hantera effekterna av det händer runt om oss.

  • Med ett robusthetsindex på 111 poäng (av 140 möjliga) placerar sig Mörbylånga på plats 26 av Sveriges 290 kommuner. Det innebär att Mörbylånga tar hem förstaplatsen i länet.
  • Mörbylånga koras även till vinnare i sin kommunkategori ”Pendlingskommun nära mindre stad/tätort” i Sverige.
  • Trenden är starkt positiv – Mörbylånga klättrar hela 47 placeringar jämfört med förra årets ranking. Det kan framför allt kopplas till fler inflyttningar, låg brottslighet och ett bättre skolresultat.
  • Nytt för i år är att rapporten även tar ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete, med lokal brottslighet som en rankingfaktor. Här ligger Mörbylånga betydligt bättre till än genomsnittet i landet, med 6 125 anmälda brott per 100 000 invånare, jämfört med rikssnittet på 9 107.

– Det är väldigt roligt och hedrande att vi ännu en gång rankas som länets mest robusta kommun. Det är en följd av vårt långsiktiga, konsekventa och målmedvetna arbete med grundläggande värden för våra medborgare – utbildning, jobb och företag, inflyttning och brottsförebyggande arbete. Vi ser också att våra satsningar på natur, klimat och miljö faktiskt gör skillnad, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk.

Resultatet visar att kommunen är väl rustad att möta framtidens utmaningar och de förändringar som svensk ekonomi och omvärldsläget innebär, nu och även under överskådlig tid framöver. Kommunens topplacering beror till stor del på en jämn hög nivå på i princip alla parametrar.

– Satsningen på förebyggande arbete för barn och ungdomar och trygghetsfrågor har varit framgångsrikt. Betydligt färre brott per invånare än genomsnittet i Sverige bidrar till att Mörbylånga kommun är en av landets mest robusta och tryggaste kommuner. Det är ett viktigt besked till alla som bor och verkar i vår kommun, säger Ann Willsund, kommundirektör.

– Mörbylånga presterar väldigt bra i år, både inom sin kommungrupp och i den nationella rankingen. Kommunen har lyckats väl med att få både inrikes och utrikes födda i arbete, och har dessutom mycket låg brottslighet och en relativt stor inflyttning, vilket tillsammans ger en hög robusthet, säger Mattias Frithiof, sektionschef samhällsutveckling på WSP och en av författarna till rapporten.

Rapporten i sin helhet:

https://www.wsp.com/sv-se/insikter/regionernas-kamp-2023

Kontakt och mer information

Ann Willsund, Kommundirektör Mörbylånga kommun
ann.willsund@morbylanga.se
Tfn: 010-354 70 11

Matilda Wärenfalk, Kommunalråd Mörbylånga kommun
matilda.wärenfalk@morbylanga.se
Tfn: 010-354 73 28

Senast uppdaterad: 2024-04-23 Publicerad: 2023-11-28
Gå till topp