Till innehåll på sidan
Förskola, skola och utbildning

Mellanstadieklasser tävlar i att ta sig på egna ben till skolan

Just nu pågår utmaningen På egna ben i våra mellanstadieskolor! Här deltar elever i årskurs 4-6 genom att cykla, gå eller åka kollektivt till skolan.

Utmaningen är uppbyggd som en poängjakt i kombination med övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Eleverna får poäng genom att ta sig på egna ben till skolan och får dessutom bonuspoäng genom att föräldrar, syskon och vänner också väljer ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb.

Utmaningen pågår under fem höstveckor och är nu inne på sin tredje vecka  Förutom slutpriser lottas etappriser ut varje vecka. Två klasser på Torslunda skola har hittills varit glada vinnare och vunnit pengar till rastleksaker.

Därför är det viktigt att stå på egna ben

I Sverige skjutsas nästan en femtedel av mellanstadiebarnen dagligen med bil till skolan. En del föräldrar tycker att det känns säkrare än att låta dem gå eller cykla. Men att låta barnen själva ta sig till skolan ökar deras självständighet och ansvarstagande. Ökad rörelse gör också att de kommer till skolan piggare! Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Se framstegen och vinnarna på webben

Klassernas poäng, antal ton koldioxid som besparats miljön (jämfört med om en fossildriven bil kört samma sträcka) och pristagarna hittar du här på  paegnaben.avmkl.se under Mörbylånga.

För mer information och kontakt

Thérese Lidmark, miljö- och klimatstrateg
0485 – 471 39

Senast uppdaterad: 2024-04-23 Publicerad: 2023-10-05
Gå till topp