Till innehåll på sidan
Närbild på barnhänder som tillsammans håller i en jordglob.
Ung i Mörbylånga kommun

Kriget i Ukraina och vad det betyder för oss i Sverige

På senaste tiden har det varit mycket tal om Rysslands krig mot Ukraina och hur det kan påverka Sverige. Det sprids klipp på sociala medier som har gjort många människor oroliga och rädda för att det kommer bli krig i Sverige.

Försvarsmaktens chef Micael Bydén säger att Sverige behöver förbereda sig på att det kan bli krig. Om vi är förberedda på krig klarar vi även andra kriser. Vuxna har många viktiga roller i samhället och att skaffa sig en bra förberedelse är vuxnas ansvar.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger till Lilla Aktuellt att barn inte ska känna sig oroade.

– Det här handlar om att vuxna ska förstå att krig finns, och att man behöver förbereda sig. Ju bättre förberedd man är, desto mindre är risken att det blir krig.

Ukrainakonflikten handlar om långvariga spänningar mellan Ryssland och Ukraina, främst om Krim och Ukrainas intresse att gå med i NATO. Sverige stöder Ukraina med humanitär hjälp och utrustning, men är inte direkt involverat i kriget.

Försvarsmakten tror inte att det blir krig i Sverige just nu, även om det är omöjligt att säga säkert vad som kommer att hända. Det är normalt att känna oro, och det är viktigt att prata med vuxna om sina känslor.

Sociala medier kan sprida felaktig information, så det är klokt att vara kritisk till det vi ser och läser. Just nu är det bästa att leva som vanligt, men det är alltid bra att ha ett nödförråd hemma för eventuella kriser.

Vår kommun, Mörbylånga kommun, arbetar och planerar för att samhällets viktiga verksamheter;

  • förskola,
  • skola,
  • omsorg av sköra och äldre,
  • tillgång till vatten (nödvatten),

ska fungera även i kris och krig.

Att skolan är öppen och vardagen är sig lik skapar trygghet och får oss att må bättre i oroliga tider. Vuxna har många viktiga uppgifter, både på jobbet och hemma som förälder. Att skaffa sig en bra förberedelse är vuxnas ansvar. Att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka kallas för att ha en hemberedskap.

Alla, både vuxna och barn, spelar en roll i samhället. Om du är med i en förening kan du diskutera med ledarna om hur ni kan hjälpa andra, även om det inte är krig. Många har redan gjort detta under pandemin. Det är viktigt att vi fortsätter stötta varandra och vara medvetna om vad som händer i världen.


På lillakrisinfo.se hittar du svar på frågor om kriget i Ukraina och hur det kan påverka oss i Sverige.⁠ Om kriget i Ukraina och hur det kan påverka oss i Sverige | ⁠⁠lillakrisinfo.se

På Krisinformation.se kan du läsa om varför det alltid är bra att ha en krislåda hemma, och vad de flesta behöver för att klara sig på en vecka. Hemberedskap | krisinformation.se

Här hittar du klippet från Lilla Aktuellt.

En karta med Sverige, Ryssland och Ukraina. Karta: MSB
En karta med Sverige, Ryssland och Ukraina. Karta: MSB
Senast uppdaterad: 2024-01-11 Publicerad: 2024-01-10
Gå till topp