Till innehåll på sidan
Gruppfoto på klass 5C på Färjestadens skola.
Förskola, skola och utbildning

Klass 5C på Färjestadens skola är vinnare av På egna ben

Under fem veckor har sex stycken mellanstadieklasser i Mörbylånga kommun tillsammans kämpat med att samla poäng i utmaningen På egna ben. Stort grattis säger vi till klass 5C på Färjestadens skola som vann hela utmaningen. Sammanlagt har klassen gått, cyklat och åkt buss 929 kilometer.

Vi gratulerar också klass 5B på Färjestadens skola som kom på andra plats och klass 6 på Torslunda skola som slutade på en tredje plats av de deltagande skolorna i Mörbylånga kommun. Projektledaren Thérese Lidmark besökte tillsammans med utbildningsnämndens ordförande Anna-Karin Almswik de vinnande klasserna för att dela ut priser och bjuda på fika.

Detta vinner klasserna:

  • Första priset är en tur till Kalmar Superbowl med klassen.
  • Andra priset är en femkamp i närheten av skolan med fem hemliga grenar.
  • Tredje priset är fantasigolf med klassen på Talluddens stugby i Färjestaden.

Under utmaningen har elever samlat poäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan. Eleverna har även kunnat samla poäng genom att få föräldrar, kompisar och syskon att göra samma sak. Genom olika övningar i undervisningen har de fått både poäng och värdefull kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Tillsammans har alla medverkande klasser minskat utsläppen med 1 ton koldioxid. Istället för ett ton koldioxid kan vi beskriva det som 1000 mjölkpaket eller 30 par jeans.

Bra kämpat alla som har medverkat!

Därför är det viktigt att stå på egna ben

I Sverige som helhet skjutsas nästan en femtedel av mellanstadiebarnen dagligen med bil till skolan. En del föräldrar tycker att det känns säkrare än att låta dem gå eller cykla. Men att låta barnen själva ta sig till skolan ökar deras självständighet och ansvarstagande. Ökad rörelse gör också att de kommer till skolan piggare! Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Se framstegen och vinnarna på webben

Klassernas poäng, antal ton koldioxid som besparats miljön (jämfört med om en fossildriven bil kört samma sträcka) och pristagarna hittar du här på paegnaben.avmkl.se under Mörbylånga.

 

Bild: Klass 5C på Färjestadens skola som vann utmaningens första pris.

Senast uppdaterad: 2024-04-23 Publicerad: 2023-11-15
Gå till topp