Till innehåll på sidan
Gruppbild på pristagare och kommunpolitiker vid utdelning av kommunens priser under kommunfullmäktiges sammanträde december 2023.
Kommun och politik

Engagerade eldsjälar och innovatörer prisas för sina betydelsefulla insatser

Mörbylånga kommun har i flera år delat ut priser till företag, organisationer och privatpersoner som under året gjort betydelsefulla insatser inom fem olika kategorier. Igår delades årets priser ut vid kommunfullmäktiges sammanträde.

– I vår kommun ser vi ett imponerande engagemang och verkliga vardagshjältar. Att dela ut dessa priser är en glädje och det är en ära att hylla de personer och företag som verkligen gör skillnad, säger Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Under hösten har kommuninvånarna nominerat kandidater till kommunens priser inom fem olika kategorier; Folkhälsa, Klimat-miljö, Innovation-tillväxt, Eldsjäl inom kultur fritid eller idrott och Tillgänglighet. Vinnarna har sedan utsetts av kommunens olika nämnder. Utöver dessa fem priser delas också kommunfullmäktiges presidiums pris ut av kommunfullmäktige.

-Vi har fått in så många fina nomineringar. Våra pristagare och deras värdefulla insatser representerar det bästa av vårt samhälle och visar på det ansvar vi tar för varandra, säger kommundirektör Ann Willsund.

På bilden: Medverkande kommunpolitiker tillsammans med närvarande pristagare. Från vänster, Emma Halme (socialnämndens ordförande), Anna-Kajsa Arnesson (vice ordförande kommunstyrelsen), Henrik Yngvesson (kommunfullmäktiges ordförande), personal på Sundet – vinnare av tillgänglighetspriset, Victoria Vestman – vinnare av folkhälsopriset, Emilia Gustafsson – vinnare av kommunfullmäktiges presidiums stipendium, David Berg – vinnare av klimat/miljö priset tillsammans med sin fru, Matilda Wärenfalk (kommunstyrelsens ordförande), Ulrik Branden (2:e vice ordförande kommunstyrelsen) och Per-Olov Johansson (ordförande kultur- och tillväxtnämnden).

Kommunens priser 2023

Folkhälsa: Victoria Vestman

”Victoria Vestman har inte bara övervunnit cancer själv utan har även dedikerat sitt engagemang för att hjälpa andra. Genom att starta CancerRehab Öland och att erbjuda retreats på Marsjö gård skapar Victoria en trygg plats för cancerdrabbade att dela erfarenheter, stödja varandra och hitta vägen till fysisk och psykisk återhämtning. Hennes passion och förståelse för de unika behoven hos dem som kämpat mot cancer sträcker sig bortom kommungränser och har en betydande inverkan på folkhälsan. Därför förtjänar Victoria Vestman att hyllas och erkännas för sitt enastående bidrag till samhället”.

Klimat – miljö: Tvättcenter

”Tvättcenter är en förebild när det gäller att driva en miljövänlig verksamhet som inte bara tjänar sina kunder utan också tar hänsyn till vår planets framtid. Genom att erbjuda en biltvätt som renar och återanvänder vatten visar de ett tydligt engagemang för att minimera sin miljöpåverkan. Den innovativa användningen av regnvatten i tvättprocessen och det miljömedvetna valet vid utformning av infart visar på deras kreativa och hållbara tänkesätt. Tvättcenter förtjänar erkännande för sitt dagliga arbete och sina geniala idéer som går hand i hand med att bevara vår miljö för framtida generationer. Detta är en hyllning till deras betydelsefulla insatser för kommunen och miljön”.

Innovation – tillväxt: Linda Gustafsson och Freelayer

”Med passion för tävlingsridning och sömnad har Linda Gustafsson framgångsrikt skapat Freelayer för att möta bristen på innovativa och hållbara hästtäcken. Genom att vägleda hästägare i temperaturreglering samt belysa vikten av väl anpassade täcken har de inte bara utmanat normer utan också främjat välbefinnandet för hästar och bidragit till ett tryggare och mer ansvarsfullt hästägande. Dessutom imponerar företaget genom att integrera hållbarhetsprinciper och miljöfokus i sin designfilosofi. Detta är en hyllning till Freelayer och Linda Gustafsson för deras framstående insatser inom innovativ och hållbar företagsverksamhet”.

Eldsjäl inom kultur, fritid eller idrott: Anders Wahlström

”Utan stora kunskaper om allt som rör väderkvarnar hade många av Ölands väderkvarnar skattat åt förgängelsen. Att generöst och engagerat förmedlat sina kunskaper till nästa generation som väl förvaltat det kunskapskapitalet. Utan det seriösa och stabila engagemang hade många av Ölands väderkvarnar inte hållits i skick som den särdeles typiska symbolen för Öland”.

Tillgänglighet: personalen på Sundet

”För sitt gemensamma arbete att skapa en bättre vardag för de boende, har personalen med sin kunskap och sitt förhållningssätt stärkt personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar. Utifrån personens behov och egna resurser har gruppens arbete fokuserat på att skapa ett självständigt liv för den enskilda. Vilket har gett goda resultat och för flera personer har det gett förändring på riktigt”.

Kommunfullmäktiges presidiestipendium: Emilia Gustafsson

”Med sin kunskap och sitt stora engagemang har Emilia betytt mycket för många i Mörbylånga kommun. Emilia brinner för ungdomar, jämställdhet, HBTQI och det mesta inom folkhälsa och räds aldrig att prata i svåra frågor i alla sammanhang från riksdag till fritidsgård. Hon har lyckats engagera ungdomarna i politiken och är deras språkrör. Många kommuner är imponerade av Emilias arbete och vill ha en egen ”Emilia”. Hon ser till att både kollegor och föräldrar håller sig uppdaterade på vad som händer i ungdomsvärlden och gör oss till en kommun i framkant. Som person är Emilia kompetent, modig, driven samt en väldigt ödmjuk och värdig pristagare”.

Kontakt och mer information

Ann Willsund, Kommundirektör Mörbylånga kommun
ann.willsund@morbylanga.se
Tfn: 010-354 70 11

Matilda Wärenfalk, Kommunalråd Mörbylånga kommun
matilda.wärenfalk@morbylanga.se
Tfn: 010-354 73 28

Senast uppdaterad: 2023-12-19 Publicerad: 2023-12-19
Gå till topp